Podzim je v plném proudu a autorky Velké svačinkové bichle si pro vás připravily tři recepty na listopadové svačinky, které příjemně zasytí a možná vás i vaše malé strávníky překvapí tím, z čeho jsou připravené.
“Podíváme se na brokolici a to jak v podobě muffinů, tak i jako slaných lívanců. Jako sladkou tečku nakonec si připravíme ještě jedny muffiny… tentokráte ale ze skyru,” lákají autorky Velké svačinkové bichle.
Brokolicové muffiny
Ingredience na 12 muffinů
300g brokolice
6 vajec velikosti M
1 nastrouhaná mozarella (125g)
1 lžíce olivového oleje (10g)
sůl dle chuti
bylinky: petrželka, pažitka, bazalka
Každou porci doplníme
5 cherry rajčátek
2 plátky ananasu
1 kiwi
Příprava
Natrhejte brokolici na růžičky a na pařáčku vařte do změknutí. Po vychladnutí nasekejte najemno. Přidejte do nich vejce, olivový olej, a nastrouhanou mozzarellu. Pokud máte po ruce bylinky, přidejte i ty.
Směs dejte do formiček (ideální jsou silikonové) a pečte cca 20 minut při teplotě 170 ˚ Celsia. Není v nich prášek do pečiva, takže moc nevyběhnou. Nebojte se je tedy plnit až skoro po okraj.
Lívance s brokolicí a ricottou
Ingredience (na 4 porce: 12–16 lívanců)
400 g brokolice
300 g ricotty
1 celé vejce M
3 lžíce hladké nebo špaldové mouky (45 g)
2 lžičky kypřicího prášku (8 g)
1 stroužek česneku (5 g)
1 špetka soli (2 g)
1 lžíce oleje na smažení (20 ml)
Na krém:
100 g polotučného tvarohu
1 lžíce citronové šťávy (5 ml)
1 špetka soli (2 g)
1 špetka pepře (1 g)
Každou porci doplníme
5 cherry rajčátek
2 plátky ananasu
1 kiwi
Příprava
V páře necháme do měkka spařit menší růžičky brokolice (nebo je povaříme ve vroucí vodě). Měla by být opravdu měkká, aby se posléze dobře rozmačkávala. V misce si pak uvařené růžičky promačkáme vidličkou, popřípadě vhodíme do mixéru a práci si tak usnadníme.
Do brokolice přidáme ricottu, kypřicí prášek, mouku, utřený česnek a celé vajíčko. Vznikne taková kompaktnější směs, kterou pak smažíme po placičkách velikosti dlaně, na menším množství oleje.
Když už budou placičky vychladlé, přidáme k nim ještě krém z tvarohu a trošky citronové šťávy (dodá tomu šmrnc). Osolíme a opepříme.
Muffiny ze skyru s ovocem
INGREDIENCE
(na 4 porce, 12muffinů)
500 g skyru
3 vejce M
3 lžíce krupice, ideálně špaldové (45g)
90 g rozpuštěného másla
2 lžíce medu (40g)
troška citronové kůry
1 špetka soli (1g)
12 kousků ovoce (např. půlky jahod) na dozdobení
Každou porci doplníme
4–5 cherry rajčátek
1 hrst ostružin a malin
Muffíci jsou super vděčné jídlo, které velmi jednoduše připravíte avypravíte sdítkem do školy. Variací je milion a tato skyrová je ještě k tomu opravdu nabušená zdravím.
Příprava
V misce si smícháme skyr s vajíčky, krupicí a rozpuštěným máslem. Přidáme špetku soli a cca 2 lžíce medu či jiného sladidla. Výborné je přidat do směsi taky trošku citronové kůry, která dodá těstu šmrnc.
Těsto nalijeme do muffinových formiček – ideální jsou silikonové, protože se nemusí vymazávat a jsou pěkným nosítkem do školy.
Plníme lehce pod okraj, protože narozdíl od muffinů s kypřicím práškem tyto totiž tolik nevyběhnou a nevytečou.
Přidáme ještě kousek ovoce a necháme v troubě péct na 160°C přibližně 25–30 minut nebo až budou zlatavé.
Muffíci se po upečení krapet stáhnou do své mističky, ale to je vpořádku. Do krabičky přibalíme ještě jednu hrst cherry rajčat a jednu hrst malin a ostružin.