
Malé i velké pivovary v Plzeňském kraji se 25. dubna otevřou veřejnosti v rámci nové akce Noc pivovarů. Ta nabídne exkluzivní prohlídky míst, kde se vaří pivo, setkání se sládky, ochutnávky, školy čepování, dobré jídlo, hudbu i netradiční zážitky. Noc pivovarů vznikla z iniciativy místních sládků, kteří ve svých pivovarech provedou návštěvníky jedinečnou cestou od surovin až k načepovanému pivu.
Noc pivovarů je netradiční akce, která propojí lidi a příběhy českého pivovarnictví. První ročník se uskuteční příznačně v Plzeňském kraji, regionu, kde se zrodil český ležák, který proslavil české pivo po celém světě. Jde o iniciativu sládků, kteří se rozhodli veřejnosti názorně a poutavě ukázat pivovarské řemeslo, jeho krásu, náročnost i propojení tradice s moderními postupy. A samozřejmě nabídnout k ochutnání finální výsledek jejich snažení – skvělé pivo. To vše přímo na „místě činu“ – v pivovarech. „Máme radost, že můžeme naši práci a náš pivovar ukázat široké veřejnosti v neobvyklém čase a neobvyklé atmosféře. Srdečně zveme zájemce k návštěvě, abychom společně oslavili české pivovarnictví,“ uvádí Tomáš Sladký z pivovaru Zlatá kráva, který se zapojí do letošní Noci pivovarů.
„Pivo a Plzeň k sobě neoddělitelně patří. Přeji organizátorům akce, aby se její první ročník vydařil do té míry, že se stane každoroční tradicí, která přispěje ke známosti našeho regionu, přivede do něj více návštěvníků a také příznivců zlatavého moku. Účastníkům akce přeji, aby se jim u nás v Plzeňském kraji líbilo, dobře se bavili a vychutnali si každý doušek piva, který v rámci akce z produkce místních pivovarů okusí,“ říká hejtman Plzeňského kraje Kamal Farhan, který převzal nad Nocí pivovarů záštitu.
Noc pivovarů se uskuteční v pátek 25. dubna a termín nebyl zvolen náhodně. Právě koncem dubna si pivovarníci připomínají výročí zrušení tzv. Propinačního práva z roku 1869, které do té doby výrazně omezovalo zakládání pivovarů a určovalo, kdo může vařit a prodávat pivo. „Na konci dubna 1869 ale toto omezení padlo a v českých zemích začaly vznikat pivovary všech možných velikostí a zaměření. Nastal obrovský boom pivovarnictví, který trvá v podstatě dodnes. My jsme dědici a pokračovatelé tohoto rozmachu, který doprovází stále širší nabídka pivních stylů. A tuhle rozmanitost chceme v dubnu společně se všemi milovníky piva oslavit,“ dodává Václav Berka, emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje.
Během Noci pivovarů se návštěvníci budou moci podívat sládkům a pivovarníkům přímo pod ruce, a to i v pivovarech, které za normálních okolností exkurze pro návštěvníky nepořádají. Každý ze zúčastněných pivovarů si v rámci Noci pivovarů připravil pro své návštěvníky speciální program. V současné době je do akce zapojeno 20 pivovarů z Plzeňského kraje a postupně se hlásí další.
Své brány tak otevře například plzeňský pivovar Raven, který patří k nejvýraznějším experimentátorům české pivní scény. Návštěvníky zve i Plzeňský pivovarský dvůr Purkmistr, kde široký sortiment piv od ležáků po pivní styl bock připravují v prostředí původního selského dvora. Svoji účast potvrdily také pivovar Zhůřák, přeštický pivovar U Přeška, nebo pivovar Radouš z Druztové. Mezi účastníky Noci pivovarů nechybí ani Plzeňský Prazdroj, který reprezentují plzeňské pivovary Pilsner Urquell, Gambrinus a experimentální pivovar Elektrárna.
„Ukážeme, že mezi pivovarskými stále panuje vzájemný respekt, podpora a spolupráce. To jak přímo mezi řemeslnými pivovary navzájem, tak i mezi těmi malými a velkými. Věříme, že Noc pivovarů přivede lidi na místa, kde jim bude dobře,“ shrnuje za zapojené pivovary Honza Ilgner, sládek Pivovaru Radouš a jeho přidružené značky The Barn Beer Co.
Další zájemci z řad pivovarů z Plzeňského kraje, kteří se chtějí do letošní Noci pivovarů zapojit, se mohou bezplatně registrovat na webu www.nocpivovaru.cz. Na stejném místě je k dispozici také kompletní seznam již potvrzených pivovarů, program i další podrobné informace o akci.