Pro start do chladného podzimního dne je ideální ovesná kaše. Zasytí, prohřeje a dodá energii na dlouhou dobu. K tomu, aby byly ovesné vločky dobré, je však potřeba povařit je doměkka. Syrové vločky mají totiž škrobovitou příchuť a ta se ztratí pouze teplem nebo dlouhým macerováním například ve studeném mléce. Náš recept je pro přípravu takový zlatý střed. Díky přípravě v mixéru docílíte toho, že budou ovesné vločky jemné, tím pádem jim k lahodné chuti postačí horké mléko, a to vše tedy bez dlouhého vaření. V kombinaci s několika dalšími ingrediencemi nakonec vykouzlíte krásně krémovou ovesnou kaši, kterou příjemně osladí švestková omáčka.
Jak už jsme se zmínili, kaši jsme tentokrát připravili v mixéru Sage The Super Q. Ten se díky speciálnímu systému s výkonným čtyřramenným nožem dokáže roztočit neuvěřitelnou rychlostí 300 km/h, a poradí si tak s nejrůznějšími potravinami v libovolné kombinaci. Rychlost si můžete sami regulovat pomocí speciálního kolečka nebo je možné využít přednastavené programy. Tento mixér v sobě navíc kombinuje tři výrobky v jednom. Klasický mixér, smoothie mixér s malou nádobou a mixér s vakuovou nádobou. Kromě ovesné kaše s ním tak můžete připravit dokonalé smoothies, krémové polévky, omáčky a dipy. Zvládnete s ním i namlít mouku, umixovat ořechové mléko či máslo nebo připravit ledovou tříšť.
Ovesná kaše se švestkami
- cca 2 porce
- náročnost – snadné
- doba přípravy – 30 minut
Ovesná kaše
- 100 g ovesných vloček
- špetka soli
- 20 g chia semínek
- lžíce kokosového cukru
- 1 lžička skořice
- 200 ml rostlinného mléka
Švestková omáčka
- 200 g švestek
- 50 g kokosového cukru (v případě sladkých švestek není potřeba)
- 2 lžíce vody
Na ozdobu
- 1 švestka
- plátky strouhaného kokosu
- kakaové boby
Postup
- Do menšího rendlíku si dejte očištěné a pecek zbavené zralé švestky, kokosový cukr a dvě lžíce vody. Promíchejte a nechte zhruba pět minut povařit.
- Jakmile jsou švestky hotové, odstavte rendlík z plamene a nechte vychladnout.
- Do nádoby od mixéru SAGE THE SUPER Q™ dejte ovesné vločky, špetku soli, chia semínka, kokosový cukr, skořici a teplé rostlinné mléko. Nasaďte a zajistěte víko nádoby pro bezpečné mixování.
- Mixér zapněte tlačítkem ON/OFF, otočným ovladačem dejte CHOP a vše mixujte zhruba dvě minuty.
- Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví.
- Hotovou kaši rozdělte do dvou misek a nádobu si očistěte.
- Do čisté nádoby si dejte povařené švestky, zajistěte víkem, zapněte mixér, otočným ovladačem vyberte PUREE a tři minuty nechte mixovat.
- Poté, co je vše rozmixované, otočte ovladačem zpět doleva a počkejte, až se mixér zastaví. Stiskněte tlačítko ON/OFF a mixér vypněte.
- Rozmixované švestky nalijte na ovesnou kaši. Ozdobte několika plátky švestek, strouhaným kokosem a kakaovými boby.
(kokosový cukr má hodně nízký glykemický index, a proto jej lze brát jako zdravou alternativu ke slazení.)