Rok se s rokem sešel a nás opět čekají masopustní oslavy. Přestože v dnešní době známe masopustní veselí především jako období hodování, zábavy a průvodů masek, v historii byly oblíbené i tzv. „jalové hody“, kdy se pořádaly vlastní večírky podle svého gusta. Pokud chcete oslavit letošní masopustní hodování tradičně, ale zároveň trošku jinak, oživte svůj program a uspořádejte si s přáteli jalový večírek, na kterém si užijete spoustu zábavy i tradičního jídla.
Masopustní veselí se neobejde bez dobrého jídla a pití. Zapomeňte proto na zbytečné diety a ponechte stranou i principy zdravé výživy a užijte si opravdové masopustní hodování jako naši předkové. Podle staré pověry se totiž musí všichni na tučný čtvrtek neboli „tučňák“ najíst co nejvíce, aby byli celý rok v plné síle a těšili se dobrému zdraví.
Během tučňáku se konzumují především oblíbené zabijačkové lahůdky: ovar, jelítka, jitrnice, tlačenka, zabijačková polévka, chléb se škvarkovou pomazánkou a teplými škvarky, zabijačkový guláš a také hodně masa. Masopustní neděle se tradičně nese v duchu vesnického veselí, bujaré zábavy, tancování a hodování. Kromě masa a masných výrobků se v neděli jedí také oblíbené koblihy, smažené boží milosti a různé sladké koláče. A protože k dobrému a tučnému jídlu neodmyslitelně patří pivo a panák něčeho ostřejšího k tomu, přinášíme vám tipy na skvělé české destiláty, které odlehnou vašemu žaludku a současně vás příjemně zahřejí.
BARTIDA PÁLENKY
Masopust ani žádná česká veselice se neobejde bez kvalitních českých pálenek od Bartidy. Ochutnejte Hruškovici vyrobenou z jihoamerických hrušek odrůdy Williams, voňavou Meruňkovici vypálenou z českých velkopopovických meruněk nebo Slivovici, která byla vyrobena z toho nejkvalitnějšího švestkového kvasu, za ochutnávku stojí i lahodná jablkovice Calvados.
Pražská vodka
Ta naše! Pražská vodka je oblíbená česká obilná vodka, která se vyrábí dle tradičních postupů za použití velejemného obilného lihu. Pražská vodka vyniká svou dokonalou čistotou, měkkostí a jemnou chutí, kterou si vychutnáte jak formou panáků, tak v míchaných drincích.
Tip – Horký Bavorák
Připravte si během masopustu po generace milovaný „Bavorák“ v nové formě teplého nápoje. Všem známá chuť populárního „Bavoráku“ je v horké verzi obohacena o nové ovocné tóny. V nerezové nádobě smíchejte a ideálně zahřejte na 70 °C 4 cl Fernet Stock Original či Citrus a 12 cl vašeho oblíbeného tonicu. Na závěr ozdobte plátkem citronu.