Podobně, jako je propojena historie střední Evropy, je propojena i její kuchyně. Často se vedou bitvy o prapůvod řady lahůdek, které považujeme v dané zemi za tradiční. Tak je tomu například u knedlíků nebo perníku, jejichž zpracování a variant jsou stovky. Můžeme si tak pochutnat na knedlících kynutých, bramborových, houskových, karlovarských, krupicových, špekových, tvarohových, ovocných i plněných nejrůznější zeleninou. U perníku je tomu s množstvím rozličných receptů obdobně. Mlékárna Valašské Meziříčí přichází pro podzimní období se dvěma recepty těchto zdomácnělých pokrmů. Zcela jistě Vás zasytí, pochutnáte si na nich a připomenou teplo domácí kuchyně. Podzimní menu doplní také dýňová polévka. Pro Mlékárnu Valašské Meziříčí je podstatné, aby její výrobky dýchly na zákazníky tradicí dob našich předků a staly se synonymem jistoty zachování kvality.
„První recepty na ovocné knedlíky na českém území pochází už ze 17. století. Původně se knedlíky připravovaly smažením a až o něco později se začaly i vařit,“ uvádí Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékárny Valašské Meziříčí. „Sladké knedlíky můžeme kromě jahod plnit také švestkami, meruňkami či borůvkami, posypat mákem, skořicí, opraženou strouhankou a navrch pak dát šlehačku, jogurt či kysanou smetanu,“ dodává Zuzana Pavelková.
Perník má velmi starobylý původ. Pečivo z medu a mouky znali již v Egyptě, antickém Řecku a Římě. První zmínka o perníku v Čechách pochází ze 14. století.
Věděli jste, že původní receptura perníku se skládala z medu, mouky a pepře? Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. Tradiční recepty se začaly postupně upravovat a vznikla tak rozmanitá nabídka nejrůznějších variant.
Podzimní menu Mlékárny Valašské Meziříčí
Dýňová polévka
Doba přípravy: 45 minut – 4 porce
Ingredience:
1 střední dýně Hokkaido (cca 800 g)
2 větší cibule
1 menší petržel
1 Kysaná smetana z Valašska
5 lžic Čerstvá smetana z Valašska
500-800 ml zeleninový vývar
100 g máslo
půl hrnku ovesný vloček
pražená slunečnicová semínka
muškátový ořech (strouhaný)
Postup:
Na másle osmažíme cibulku do zlatova. Přidáme dýni (bez semínek), petržel a společně chvíli dusíme. Přilijeme vývar, osolíme, opepříme. Okořeníme muškátovým ořechem a necháme 15 minut vařit na mírném ohni. Přidáme ovesné vločky a vaříme dalších 10 minut. Stranou si na lžíci oleje osmažíme slunečnicová semínka Přidáme kysanou i čerstvou smetanu a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Podáváme do hluboké misky nebo talíře se lžící Kysané smetany a slunečnicovými semínky.
Plněné ovocné knedlíky
Doba přípravy: 60 minut – 4 porce
Ingredience:
500 g polohrubá mouka
½ prášek do pečiva
250 g Smetanový bílý jogurt z Valašska
50 g změklé máslo
2 vejce
špetka soli
jahody nebo jiné ovoce
Postup:
Všechny suroviny smícháme dohromady a vypracujeme nelepivé těsto. Z těsta vytvoříme na pomoučeném vále placičky, do kterých zabalíme ovoce. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme přibližně 15 – 20 minut. Jakmile knedlíky vyplavou na povrch, jsou hotové. Hotové knedlíky posypeme cukrem a pokapeme rozpuštěným máslem. Můžeme přidat i pár lžiček jogurtu navíc.
Perník
Doba přípravy: 45 minut – středně veliký plech
Ingredience:
200 g polohrubá mouka
200 g hladká špaldová mouka
1 kypřící prášek do perníku
1 lžička perníkové koření
450 g Acidofilní mléko s cereáliemi
50 ml Čerstvé mléko z Valašska
1 vejce
130 ml slunečnicový olej
2-3 lžíce kakao
80 g med
90 g třtinový cukr
špetka soli
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C. Smícháme nejdříve sypké suroviny a pak přidáme acidofilní mléko s cereáliemi, mléko, vejce med a olej. Vše promícháme a vytvoříme hladké, tekuté těsto. Hlubší plech vymažeme a vysypeme polohrubou moukou a pak nalijeme těsto. Pečeme cca 30 minut, zkoušíme špejlí, zda je perník upečený. Po vychlazení perník ocukrujeme a dozdobíme ovocem.