Jahodová polévka s mascarpone a sněhovými pusinkami
1 kg čerstvých nebo mražených jahod
200 g cukru
1 lžíce nasekané máty
šťáva z 2 citronů
125 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
Pusinky
2 vaječné bílky
150 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
čerstvé jahody a máta na ozdobu
Z cukru si v dostatečně velkém hrnci připravíme světle hnědý karamel. Přidáme jahody, citronovou šťávu a necháme provařit. Poté přisypeme polévkovou lžíci nasekané máty a vše rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké polévky. Necháme vychladnout v lednici, ideálně přes noc. Mascarpone smícháme se dvěma lžícemi moučkového cukru. Bílky, moučkový cukr a citronovou šťávu vymícháme v hustý sníh, který na pečící papír formujeme buď pomocí cukrářského sáčku nebo lžíce do pusinek. V předehřáté troubě je sušíme na 70 °C 2-3 hodiny. Necháme je dostatečně vychladnout. Polévku podáváme s pusinkami, čerstvými jahodami a mátou.
Tip sommeliera: „Ke sladkým pokrmům doporučuji víno s vyšším obsahem zbytkového cukru. K této jahodové polévce tak bude skvěle chutnat šumivé víno Bohemia Sekt Prestige demi sec. Je to víno s výrazně ovocným charakterem, jak ve vůni, tak i v chuti. A vyšší zbytkový cukr bude výborně doplňovat tento báječný dezert,“ doporučuje sommelier Petr Mašek.