Maďarsko je jednou z nejzajímavějších a nejstarších historických vinařských zemí Evropy s jedinečnou polohou, která se stále znovu představuje světu. Blíží se doba vinobraní, která v Maďarsku obvykle připadá na září až říjen. Vinobraní je fyzicky náročná činnost, ale společná práce mnoha pracovitých rukou vytváří již po staletí radostnou a očekávanou slavnost. Po únavných měsících stříhání, okopávání a vyvazování vinné révy mohou vinaři konečně sklidit své ovoce. Po sklizni začíná veselí, a nakonec i samotná výroba vína.
Na menších vinicích rodina stále sklízí s přizvanými pomocníky. Hostitel, majitel, přivítá sběrače jídlem a pitím a ti si mohou odnést domů hrozny a hroznový mošt k ochutnání. Ve větších vinařských oblastech se tradičně konají větší slavnosti a dožínkové průvody, které jsou synchronizovány se zvyky při sklizni a zahrnují dobré jídlo, zpěv, tanec, průvody a plesy. I dnes se rodiny, příbuzní, přátelé a známí účastní společných oslav tohoto výjimečného svátku. V minulosti se v období vinobraní zavíraly školy, pozastavovala se činnost soudců, a dokonce i vojáci dostávali volno. Byla to neopakovatelná událost, důležitá součást společenského života a tradiční způsob sbližování lidí.
Maďarská vína byla letos skvěle prezentována na mezinárodních vinařských akcích a získala řadu významných ocenění na renomovaných mezinárodních soutěžích. Maďarská vinařství získala na letošním ročníku Decanter World Wine Awards řadu ocenění, celkem 146: 3 platinová, 11 zlatých, 54 stříbrných a 78 bronzových, čímž Maďarsko překonalo rekord v počtu oceněných vín. Furmint získal všechny tři platinové medaile ve stylu založeném na jedné sladké a dvou suchých odrůdách. Oremus Mandolás Tokaji Furmint 2020, Tokaj-Hétszőlő Selection 2011 získaly 97 bodů a Úrágya Furmint 2019 z vinařství Dobogó 95 bodů, což znamenalo zlatou medaili pro všechna tři vína. Na této soutěži se dařilo i červeným vinařským oblastem, Villány i Eger získaly 19 medailí, zatímco Szekszárd 15 medailí.
První archeologické nálezy v Maďarsku, které lze spojit s hrozny a vínem, pocházejí z 1. století před naším letopočtem. Expanze Římské říše zasáhla i Karpatskou kotlinu a Římané našli obzvláště příznivé podmínky pro další rozvoj své vinařské kultury v oblastech Balatonské vrchoviny a Slezska. První písemná zmínka o výrobě vína Aszú v oblasti Tokaj-Hegyalja pochází z 50. let 15. století. V souladu se staletými tradicemi se v regionech velmi pečlivě ověřoval původ vín, což bylo poprvé písemně uvedeno v roce 1723: „Ti, kteří nahrazují vynikající vína špatnými hrozny z chudých míst, ale prodávají je pod názvem vynikající víno, budou potrestáni konfiskací všech svých vinařských výrobků …“. Vinařství se dále rozvíjelo i za rakousko-uherské monarchie (1867-1918), kdy se začalo vážně pracovat na poli vinohradnictví, vinařství, regulace a obchodu. V té době se pro uherská vína otevřely nové trhy.
Šest vinařských oblastí v zemi sdružuje 22 regionů s různými klimatickými, topografickými, půdními a historickými charakteristikami. Nejznámější je Tokaj a největší vinařskou oblastí je Dunajská vinařská oblast, která se nachází mezi řekami Dunaj a Tisa. Vinařské oblasti kolem „maďarského moře“ jsou zahrnuty do vinařské oblasti Balaton. Vinařské oblasti v severní části Středohoří tvoří vinařskou oblast Horní Maďarsko. Na cestě ze Šoproně směrem k Budapešti projíždíme Hornopanonskou vinařskou oblastí, zatímco nejjižnější vinařské oblasti Zadunají jsou sdruženy do Panonské vinařské oblasti.
Vinařská oblast Tokaj je domovem nejoblíbenějších maďarských odrůd vína. Oblast je zasazena do romantické krajiny sklepních labyrintů, vinic a strání na úpatí pohoří Zemplén. Historie zdejšího vinařství sahá více než tisíc let do minulosti. Nejznámější odrůda Tokaji Aszú patří k nejlepším přírodně sladkým vínům na světě. Podávalo se dokonce ve Versailles a stalo se oblíbeným vínem francouzského krále Ludvíka XV. Pojmenoval ho Vinum Regum, Rex Vinorum neboli „Víno králů, král vín“.
Aszú se vyrábí z ručně sbíraných botrytických hroznů, které se sklízejí bobule po bobuli. Výroba tohoto vína je velmi náročná na pracovní sílu a vyrábí se pouze v ročnících, kdy je pro botrytidu vhodné počasí. Toto sladké víno je neuvěřitelně komplexní a má dlouhý závěr. Důvodem jeho dlouholetého úspěchu jako jednoho z nejoblíbenějších moků na světě je jedinečné mikroklima oblasti, které umožňuje vínu rozvinout výraznou sladkou chuť. Ve skutečnosti zde byl v roce 1730 královským dekretem zaveden první systém klasifikace vinic na světě a v roce 1757 následovalo označení Tokaje jako první apelace na světě.
Vinařská oblast Tokaj-Hegyalja byla v roce 2002 zapsána na seznam světového dědictví UNESCO. Dnes se region skládá z přibližně 30 vesnic a měst, z nichž každé má vlastní vinařství. Během zastávek v místních vinařstvích můžete ochutnat různé suché i sladké odrůdy a dozvědět se něco o jejich výrobě. Uvnitř chladných sklepů ze sopečné horniny vyzařuje z dřevěných sudů historie, díky níž je Tokaj místem, které musíte navštívit. V celém regionu najdete spoustu středověkých hradů, zámků, naučných stezek a gurmánských restaurací, které můžete prozkoumat.
Balaton je snad nejsložitější ze všech maďarských vinařských oblastí. Přestože existují společné charakteristiky – ať už jde o klima nebo vína, která se zde vyrábějí – každé víno má také svou vlastní tvář a charakter. Šest apelací v okolí Balatonu tvoří jednu vinařskou oblast o celkové rozloze více než 9 000 hektarů: Badacsony, Balatonboglár, Balaton Highlands, Balatonfüred-Csopak, Nagy-Somló a Zalai. Typickou odrůdou je zde Ryzlink rýnský, ale vinařská oblast má také speciality, jako jsou vína s označením „Modrý jazyk“ (Kéknyelvű) a „Ovčí ocas“ (Juhfark).
Prostředí Balatonu je pro výrobu vína obzvláště příznivé. Balaton jako největší jezero ve střední Evropě poskytuje dostatek odraženého slunečního světla, přiměřenou vlhkost a chladnější léto, což vytváří jedinečné klima.
Hornouherskou vinařskou oblast vymezují pohoří Mátra a Bükk, která skrývají mnoho zajímavých přírodních pokladů. Vinice vysázené na svazích těchto hor tvoří 13 000 hektarů vinařské oblasti. Skládá se pouze ze tří vinařských oblastí, Bükk, Jáger (Eger) a Mátra, ale může se pochlubit širokou škálou odrůd. Vinařská oblast Jáger je jednou z historických vinařských oblastí Maďarska. Pro vinaře, kteří dnes pracují v oblasti Jáger, je výchozím bodem Egri Bikavér neboli v překladu Býčí krev Jáger, nejznámější víno z Jágeru s dlouhou historií a základem pro definici oblasti. Je také nejdůležitějším vínem pro stále více vinařství.
Podle místní legendy sahá historie Býčí krve až k obléhání Jageru v roce 1552 a turecké okupaci. Hradní kapitán István Dobó prý nechal z hradních sklepů přivézt červené víno, aby povzbudil vojáky sklíčené boji s Turky. Díky vínu se vojákům vrátila síla a pokračovali v boji s novým nadšením. Turci, když viděli blahodárné účinky nápoje a červené tekutiny, která se rozlévala po vousech Maďarů, se docela vyděsili. V tureckém vojsku se brzy začaly šířit zvěsti, že vojáci v Jágru pijí krev, konkrétně krev býků. Turci se proto neodvažovali bojovat s obránci, kteří z krve získali sílu býka. Pravost této legendy je bohužel sporná, protože neexistují žádné záznamy o tom, že by v době turecké okupace rostly v Uhrách červené hrozny.
Panonskou vinařskou oblast tvoří čtyři vinařské oblasti: Pécs, Szekszárd, Tolna a Villány. Bílá vína jsou zde méně živá, jemnější a delikátnější. V regionu se pěstují červená vína s plným tělem a hrubšími tříslovinami. Pravidelně se zde pěstují odrůdy, jejichž pěstování v jiných vinařských oblastech není ekonomicky výhodné. V regionu se prosadily mezinárodní odrůdy, zejména Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Merlot.
Szekszárd je místo, kde roste víno lásky nebo víno milenců. Průměrné víno Szekszárd není monumentální, ale je slavnostní. Neohromí, ale pronikne do duše. Není působivé, ale je nezapomenutelné. Dnes je většinou červené a jeho základem je Kékfrankos, Kadarka. Býčí krev ze Szekszárdu je snad nejlépe identifikovatelným vínem regionu, protože má vše, co dělá červené víno sympatickým, i když je založeno na vážné struktuře.
O Villányi se říká, že je městem vína. Je to nejteplejší a nejslunečnější vinařská oblast v zemi a nabízí skutečně vynikající vína. Ohnivě červená vína z Villányi patří k nejznámějším maďarským vínům, protože submediteránní klima během horkých letních dnů osladí hrozny a víno z nich vyrobené okouzlí milovníky vína svou rubínově červenou barvou a plnou chutí.
Jak vidíte, víno je základem maďarské kultury a přináší radost a práci celým generacím již po tisíce let. Kontinentální podnebí, chladné zimy a horká léta dělají z maďarských vinařství jednu z nejlepších destinací pro milovníky vína. Pokud se chystáte do Maďarska ochutnat vína, nejprve si pečlivě vyberte, kam se chystáte, a začněte hledat ten nejlepší region podle svých chutí. V Maďarsku je mnoho nádherných apelací, které se rozprostírají ve všech regionech. Všechna vinařství v Maďarsku mají svůj vlastní příběh a jedinečná vína, která mohou svým hostům nabídnout.
O Maďarské agentuře pro cestovní ruch (HTA)
Pracujeme na mezinárodní úrovni na propagaci Maďarska jako rozmanité, živé a bezpečné cestovní destinace, abychom vám a vaší firmě umožnili objevit vše, co Maďarsko nabízí. V první řadě nás zásadně motivuje touha sdílet naši vášeň pro Maďarsko. Rádi bychom prostřednictvím cestovního ruchu a pohostinství vyprávěli živý příběh této krásné země a zároveň přispěli k budoucnosti a růstu Maďarska prostřednictvím rozvoje cestovního ruchu.
O Visit Hungary (VH)
Maďarská turistická centrála působí na mezinárodních trzích pod značkou Visit Hungary. Visit Hungary plní domácí a mezinárodní úkoly v oblasti prodeje a marketingové komunikace související s cestovním ruchem, řídí mezinárodní reprezentaci cestovního ruchu, realizuje imageové a produktové kampaně v Maďarsku i v zahraničí, vydává publikace o cestovním ruchu, provádí výzkumy a analýzy na podporu marketingových komunikačních aktivit a účastní se veletrhů a výstav cestovního ruchu s cílem propagovat domácí i mezinárodní cestovní ruch.