Vaječný koňak je sladký alkoholický nápoj, který se tradičně podává během zimních svátků, zejména na Vánoce. Jeho hlavními složkami jsou vejce, mléko, smetana, cukr a rum, ale existují i další varianty s jinými druhy alkoholu, jako je koňak, whisky, brandy nebo vinná pálenka. Vaječný koňak se často dochucuje vanilkou, muškátovým oříškem, skořicí nebo hřebíčkem.
Původ vaječného koňaku není zcela jasný, ale někteří historikové tvrdí, že pochází z Anglie, kde se v 13. století vyráběl podobný nápoj z horkého mléka a piva, nazývaný “posset”. Později se do něj začala přidávat vejce a koření, aby se zlepšila chuť a konzistence. V 17. století se posset stal oblíbeným mezi aristokracií, kteří mu přidávali drahé alkoholy, jako byl koňak, aby ho ochránili před zkvašením. V té době se také začal nazývat “egg flip” nebo “egg nog”, což je zkomolenina slova “noggin”, což byla malá dřevěná mísa, ve které se nápoj podával.
Vaječný koňak se rozšířil do Ameriky s britskými kolonisty, kteří ho adaptovali podle dostupných surovin. Místo koňaku používali levnější rum, který dováželi z Karibiku, a nazývali ho “grog”. Vaječný koňak se stal symbolem vánočního oslavování a pohostinnosti, a byl často podáván hostům při návštěvě. V 18. století se stal součástí americké politické kultury, když George Washington hostil vaječný koňak party pro své přátele a spojence. Jeho recept obsahoval velké množství alkoholu jako rumu, koňaku nebo whisky.
Vaječný koňak se také rozšířil do dalších zemí, kde získal různé názvy a příchutě. V Mexiku se nazývá “rompope” a obsahuje vanilkovou tyčinku. Ve Venezuele a Trinidadu se nazývá “ponche crema” a obsahuje citronovou kůru. V Německu se nazývá “eierpunsch” a obsahuje bílé víno. V Peru se nazývá “biblia con pisco” a obsahuje místní pálenku z hroznů. V Porto Ricu se nazývá “coquito” a obsahuje kokosové mléko. V Kanadě se nazývá “lait de poule” a obsahuje javorový sirup.
Nejoblíbenější recept na vaječný koňak je poměrně jednoduchý a vyžaduje následující ingredience:
-
6 vaječných žloutků
-
3/4 šálku cukru
-
4 šálky mléka
-
1/4 lžičky muškátového oříšku
-
1/4 lžičky skořice
-
1/4 lžičky vanilkového extraktu nebo pravé vanilky
-
1 šálek smetany
-
1/2 šálku rumu nebo koňaku
Postup je následující:
-
Ve velké míse vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem, dokud nebudou světlé a husté.
-
V malém hrnci přiveďte k varu mléko s muškátovým oříškem, skořicí a vanilkou, pak snižte oheň a vařte za občasného míchání asi 15 minut, dokud se nesníží o čtvrtinu.
-
Pomalu nalijte horké mléko do vaječné směsi, za stálého šlehání, aby se zabránilo sražení.
-
Přelijte směs zpět do hrnce a vařte na mírném ohni, za stálého míchání, asi 10 minut, dokud nezhoustne a nepokryje lžíci. Nechte ho vychladnout.
-
Ve střední míse vyšlehejte smetanu do tuhých špiček, pak ji jemně vmíchejte do vaječné směsi. Přidejte koňak a dobře promíchejte.
-
Přelijte vaječný koňak do sklenic nebo džbánu a dejte ho do lednice na alespoň 4 hodiny, nebo přes noc, aby se prohloubila chuť.
-
Podávejte studený, posypaný muškátovým oříškem nebo skořicí.
A jak se vlastně pije vaječný koňak?
Vaječný koňak se obvykle pije studený, s trochou muškátového oříšku nebo skořice na povrchu. Můžete si ho vychutnat samotný, nebo ho navíc „vytunit“ a ochutit dalšími různými druhy alkoholu, jako je koňak, rum, whisky, nebo vodku. Existuje mnoho receptů na koktejly s vaječným koňakem, které můžete vyzkoušet.
Vánoční punč: tradiční nápoj, který zahřeje i zpříjemníVánoce jsou časem klidu, pohody a rodinného souznění. K tomu patří také typické vánoční pochoutky, mezi které neodmyslitelně patří i vánoční punč. Co to je, jak se připravuje a jaké jsou jeho varianty?
Zde je několik nápadů:
- Vaječný koňak martini: Do šejkru s ledem nalijte 4 odměrky vaječného koňaku, 1 odměrku vanilkové vodky a 1 odměrku amaretta. Protřepejte a přeceďte do koktejlové sklenice. Ozdobte muškátovým oříškem nebo skořicí.
- Vaječný koňak s karamelem: Okraje koktejlové sklenice potřete karamelovou dipem. Do šejkru s ledem nalijte 4 odměrky vaječného koňaku, 1 odměrku amaretta, 1 odměrku vodky, trochu muškátového oříšku a skořice. Protřepejte a přeceďte do sklenice. Ozdobte skořicí.
- Vaječný koňak s mandlovým likérem: Do mixéru dejte 4 odměrky vaječného koňaku, 2 odměrky brandy, 2 odměrky mandlového likéru, 2 kopečky zmrzliny a trochu muškátového oříšku. Rozmixujte do hladka a nalijte do sklenic. Ozdobte opět skořicí.
Pokud chcete vyzkoušet nějaké další varianty vaječného koňaku, můžete si ho připravit doma s různými přísadami.
- Vaječný koňak s kokosovým mlékem: Místo běžného mléka použijte kokosové mléko a přidejte trochu kokosového rumu. Ozdobte kokosovými vločkami a muškátovým oříškem.
- Vaječný koňak s javorovým sirupem: Místo cukru použijte javorový sirup a přidejte trochu bourbonu. Ozdobte šlehačkou a kousky vafle.
- Vaječný koňak s kávou: Přidejte do vaječného koňaku trochu silné kávy a irské whisky. Ozdobte šlehačkou a čokoládovými hoblinami.
Vaječný koňak je zajímavý nápoj, který má dlouhou a bohatou historii. Je to vynikající způsob, jak si zpříjemnit zimní večery a oslavit s rodinou a přáteli. Ke koňaku mohou být skvělé i vánoční perníčky. Přejeme vám veselé Vánoce a šťastný nový rok! 🎁
Zdroj: thespruceeats, realsimple, afarmgirlsdabbles, Pexels, Wiki