Přejít na obsah
24. 6. 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify

Life4you.cz

lifestyle, kultura, cestování …

  • LIFESTYLE
    • DOMÁCÍ MAZLÍČCI
    • KOSMETIKA
    • PRO MUŽE
    • PRO ŽENY
    • PRO DĚTI
    • TECHNOLOGIE
  • CESTOVÁNÍ
    • PO EVROPĚ
    • PO ČECHÁCH
    • S Life4you NA CESTÁCH
    • ZOO, BOTANICKÁ ZAHRADA
  • ZDRAVÍ
  • BYDLENÍ
  • GASTRONOMIE
    • SVĚT PIVA
    • SVĚT VÍNA
    • VAŘENÍ
  • KULTURA
    • FILM
    • DIVADLO
    • HUDBA
    • KNIHY
    • GALERIE, MUZEA, VÝSTAVY
    • TV – ROZHLAS
  • AUTO – MOTO
  • SPORT
  • ZPRÁVY
    • Z DOMOVA
    • ZE SVĚTA
  • TESTY
  • SOUTĚŽE
podcasty
  • Domů
  • GASTRONOMIE
  • Lukáš Sedláček: Dobrý kuchař má smysl pro chuť
  • GASTRONOMIE

Lukáš Sedláček: Dobrý kuchař má smysl pro chuť

Life4you.cz - MP 24. 10. 2021 3 min čtení
Lukáš Sedláček

Má obrovské zkušenosti z předních pražských restaurací. Několik let pracoval v populárním Brasileiru, kde si oblíbil práci s masem a ohněm, chvíli vařil v japonské restauraci, aby posléze přesídlil do skupiny Riccarda Lucqueho, kde po štacích v La Finestře a Aromi dostal jako šéfkuchař na starost restauraci La Bottega Linka. Odtud už zamířil coby culinary chef do společnosti Aramark, která zajišťuje třeba stravování všech zaměstnanců Škoda Auto.

 

Jaká je vaše kuchařská filosofie?

Nekonečný sex, jídlo a rock’n‘roll.

Dobře, trochu jinak. Co dělá dobré jídlo dobrým jídlem?

Široký výběr dobrých surovin a hlavně dobrý kuchař, nebo spíš ten, koho to baví a kdo má smysl pro chuť.

Během své kariéry jste prošel řadou restaurací. Která zkušenost byla pro vás nejdůležitější a proč?

Největší zkušenost jsem si odnesl z restaurace La Bottega Linka, kde jsem pracoval jako šéfkuchař. Podílel jsem se na celém konceptu úplně od začátku, to znamená od sestavení kuchyně, týmu, menu, nákupu talířů, až po výběr dodavatelů. Bylo to náročné, ale už po roce byl vidět výsledek. Každý večer jsme měli úplně plno.

V čem se liší vaření doma, v běžné restauraci, a v kuchyních, jaké provozuje Aramark?

Všechny tři jsou úplně odlišné, ale přitom dost podobné. Samozřejmě se liší v technologii a počtu pokrmů, které připravujete, ale podle mě by se mělo vařit všude jako doma. Kuchařské techniky našich babiček a maminek jsou nesmrtelné.

V čem jsou tak velké kuchyně výhodou a v čem naopak limitem?

Vše je o organizaci a kvalitním týmu. Pak nejste limitováni ničím. Pokud máte zvládnutou organizaci práce a dobrý tým, který umí vařit, tak věřím, že i ve velkém provozu lze vařit skvěle. Stejně jako doma či v dobré restauraci. Jen vyloženě fine dining v těchto podmínkách dělat nejde, ale to je asi pochopitelné. Na hraní s lístečky a pinzetou nejsou lidé ani čas.

S jakým cílem jste nastoupil do společnosti Aramark? Co je váš hlavní úkol?

Nastoupil jsem jako culinary chef s cílem pracovat na nových projektech a konceptech. Mým úkolem je jejich realizace. To znamená vymyslet, uvařit, vyškolit kuchaře. Je to pro mě velká výzva, těch projektů nás čeká dost a každý je něčím zajímavý, navíc je na mě, abych to pak správně předal kolegům a ve všech provozech se tyto projekty či koncepty mohly aplikovat.

Jedním z nových projektů je „Cesta na talíř“. V čem je výjimečný?

Jsou to jednoduché a dobré receptury, připravené ze sezónních surovin z Farmy Božice a od dalších lokálních dodavatelů. Hlavním smyslem a cílem je nabídnout lokální suroviny našim zákazníkům, přidanou hodnotou pak to, že se nám podaří alespoň trochu snížit uhlíkovou stopu, když suroviny neputují přes celou zeměkouli. To je takový příjemný bonus, který teď čím dál tím víc rezonuje ve firmě.

Máte vedle Cesty na talíř další kuchařské plány a sny?

Rozhodně se chystám na nějakou kuchařskou stáž v zahraničí, abych se naučil nové techniky a pochytil trendy, které pak mohu aplikovat ve vlastní kuchyni. Ať už v originále, nebo třeba společně s nějakou mou inovací.

Je náročné vařit zdravě a zároveň chutně?

Těžké to není, ale je dobré se o to téma zajímat, něco o tom přečíst nebo se poradit s výživovým poradcem, jak se věci mají. A současně vědět, jak suroviny kombinovat, aby z toho nevznikl nějaký paskvil, který nakonec ani nemusí být zdravý.

reklama_Active24
Tags: gastronomie

Pokračovat ve čtení

Předchozí článek: Vyhlašujeme Gourmet Brno a Jižní Morava 2021
Další článek: Magické datum 11.11. se blíží. Slovácko otevře Svatomartinská vína opět slavnostně

Trendy

Večerní rituály pro odpočaté tělo i mysl Vecerni ritualy pro odpocate telo i mysl 1

Večerní rituály pro odpočaté tělo i mysl

24. 6. 2025
Zážitek, který vás rozzáří: harmonie chutí, vůní a krásy Zážitek, Four Seasons Hotel Prague, krása, kosmetika, relaxace, zážitek, APART 2

Zážitek, který vás rozzáří: harmonie chutí, vůní a krásy

24. 6. 2025
Výstava Podmínky umění v Pragovka Gallery přináší 38 odpovědí na otázky tvorby Podmínky umění, výstava, Pragovka Gallery , kultura 3

Výstava Podmínky umění v Pragovka Gallery přináší 38 odpovědí na otázky tvorby

24. 6. 2025
V létě nepijeme jen „na žízeň“. Pitný režim je klíčem k rovnováze těla i mysli Pitný režim 4

V létě nepijeme jen „na žízeň“. Pitný režim je klíčem k rovnováze těla i mysli

24. 6. 2025
Grapefruitová zmrzlina s citronem a bazalkou Grapefruitová zmrzlina 5

Grapefruitová zmrzlina s citronem a bazalkou

24. 6. 2025
Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most Marina Ristorante 1 6

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

24. 6. 2025

Související články

Grapefruitová zmrzlina s citronem a bazalkou Grapefruitová zmrzlina
2 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Grapefruitová zmrzlina s citronem a bazalkou

24. 6. 2025
Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most Marina Ristorante 1
2 min čtení
  • GASTRONOMIE

Restaurace Marina Ristorante: Na talíři Itálie a za oknem Hrad i Karlův most

24. 6. 2025
Dezert, který chutná po létě: jahodové bábovičky s čokoládovou polevou jahodové bábovičky, vaření, pečení, recept
3 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Dezert, který chutná po létě: jahodové bábovičky s čokoládovou polevou

23. 6. 2025
Léto s Rio Mare chutná ještě lépe! Představujeme vám novinku: Insalatissime Summer Rio Mare, tuňák, salát Insalatissime,
1 min čtení
  • GASTRONOMIE

Léto s Rio Mare chutná ještě lépe! Představujeme vám novinku: Insalatissime Summer

23. 6. 2025
Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku plzeňské pivo, lzeňský Prazdroj
4 min čtení
  • GASTRONOMIE
  • SVĚT PIVA

Kam na dovolené na skvěle ošetřené plzeňské pivo? Tam, kde čepují výčepní proškolení v Česku

23. 6. 2025
Rozjeďte grilovací sezónu s knedlíkovou specialitou: konopný bochánek Knedliky Laznicka hracka 1
2 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Rozjeďte grilovací sezónu s knedlíkovou specialitou: konopný bochánek

21. 6. 2025

Další web life4you.cz

Křižovatka chutíKřižovatka chutí

PODCASTY

REKLAMA

Hambalek-DESIGN
reklama_Active24

ARCHIV ČLÁNKŮ

Červen 2025
Po Út St Čt Pá So Ne
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
« Kvě    

Odběr newsletteru

registrace 

Možná jste přehlédli

Večerní rituály pro odpočaté tělo i mysl Vecerni ritualy pro odpocate telo i mysl
3 min čtení
  • KOSMETIKA
  • LIFESTYLE

Večerní rituály pro odpočaté tělo i mysl

24. 6. 2025
Zážitek, který vás rozzáří: harmonie chutí, vůní a krásy Zážitek, Four Seasons Hotel Prague, krása, kosmetika, relaxace, zážitek, APART
3 min čtení
  • PRO ŽENY
  • LIFESTYLE

Zážitek, který vás rozzáří: harmonie chutí, vůní a krásy

24. 6. 2025
Výstava Podmínky umění v Pragovka Gallery přináší 38 odpovědí na otázky tvorby Podmínky umění, výstava, Pragovka Gallery , kultura
2 min čtení
  • GALERIE, MUZEA, VÝSTAVY
  • KULTURA

Výstava Podmínky umění v Pragovka Gallery přináší 38 odpovědí na otázky tvorby

24. 6. 2025
V létě nepijeme jen „na žízeň“. Pitný režim je klíčem k rovnováze těla i mysli Pitný režim
2 min čtení
  • LIFESTYLE

V létě nepijeme jen „na žízeň“. Pitný režim je klíčem k rovnováze těla i mysli

24. 6. 2025
  • Spolupracujeme
  • Nabídka inzerce
  • GDPR
  • info@life4you.cz
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify
Copyright © 2021 - 2025 Všechna práva vyhrazena.