„Při výrobě ceny jsem se inspiroval samotnými barmany. Barmani jsou totiž takoví mágové, kteří vytvářejí něco nefyzického. Samozřejmě, že drink, který umíchají, je hmotný, ale po vypití vám zůstane jen chuť a vzpomínka, kterou si nikam neodnesete. Rozhodl jsem se tedy vytvořit cenu zledu, ze které bude mít vítěz radost vpřítomný okamžik, stejně jako má konzument radost zdrinku. Lžička, která po roztání zůstane, se může stát každodenním pomocníkem při práci. Jde tedy o spojení okamžiku (led) a vzpomínky, kterou můžete nosit u sebe (lžička) a cestovat sní třeba i na celosvětové finále. To spojení fyzického a nefyzického světa nám přišlo prostě skvělé,“dodává Jan Plecháč k inspiraci při tvorbě ceny.
Semifinálovým úkolem soutěžících bylo v časovém limitu 7 minut namíchat dvě porce koktejlu, se kterým se do soutěže přihlásili. Obsahovat musel některý z tmavých destilátů z portfolia Diageo Reserve, jmenovitě z whisky Singleton 12 y.o., Talisker 10 y.o. nebo Johnnie Walker Black Label, bourbonu Bulleit, whiskey Bulleit Rye, rumu Zacapa 23 nebo tequily Don Julio Añejo. V koktejlu musela být také káva anebo čaj. Celkový počet použitých surovin nesměl přesáhnout pět. Pouze dvě z ingrediencí mohly být domácí výroby. Možná trochu překvapivě soutěžící nejčastěji sahali po tequile, mnohem častěji také volili čaj než kávu.
„Mám velkou radost, že se nám letos přihlásilo tolik barmanů a že budeme mít ve finále zastoupeny různé osobnosti, bary a styly práce,“shrnuje dosavadní soutěžní dění World Class ambasador Petr Kymla a popisuje i princip finále: „Finalisty čekají tři soutěžní disciplíny, po nichž bude následovat cut na super top 5 a velké finále, které bude hostit unikátní prostor Pražské Křižovatky na Starém Městě. Právě tam zazní jméno osmého českého World Class vítěze, který nás bude v září reprezentovat na globálním finále v australském Sydney.“
Letošními finalisty jsou:
Petr Bachtík,No. 3 Bar, PardubiceMatúš Brath, Hemingway bar, PrahaLuca Cerqueglini, L’Fleur, PrahaVítězslav Cirok, Becher’s Bar, Karlovy VaryRoman Gaudl, Oblaca, PrahaTomáš Karlík, Bugsy’s Bar, PrahaPeter Pilný, Beyond The Bar, PrahaJan Šebek, Becher’s Bar, Karlovy VaryAlice Tieriekhova, Back Doors Bar, PrahaCarola Urru, AnonymouS, PrahaMartin Vogeltanz, Zapa Bar, PlzeňRadek Zabloudil, Bar, který neexistuje, Brno
Historie soutěže
Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla vroce 2009 a prvního ročníku se zúčastnilo 14 světových zemí. Vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. V Česku nyní probíhá 8. ročník soutěže, poprvé ho pořádá společnost STOCK Plzeň-Božkov.
Kromě ocenění těch nejlepších barmanů z celého světa je cílem Diageo World Classtaké dlouhodobá péče o barmanskou komunitu –a to jak podporou, tak vzděláváníma inspirací. Zasazuje se také o podporu trhu a inspiraci klepší konzumaci alkoholu (Better drinking)