Znáte ty krásné chlebíčky v luxusně vypadajících kavárnách, které svojí vysokou vrstvou avokáda přímo lákají k nakousnutí? Chtěli byste je umět připravit i u sebe doma? Pak stačí zajít na nákup a vybrat zralé avokádo, které je základem receptu. Jeho zralost a čerstvost zásadně ovlivní výsledek vašeho snažení. Nejste-li si jisti výběrem, zvolte takové avokádo, které je označeno Titbit RTE. Jde o avokádo ve zralé podobě, které dozrálo až v České republice a to takovým způsobem, jako by bylo čerstvě utržené třeba v Mexiku.
Abyste si užili exotiku, nemusíte jet nutně na drahou dovolenou. Zkuste pozvat trochu exotické chutě k sobě do kuchyně. Díky českému dovozci Titbit nebyl nákup exotického ovoce ve zralé podobě nikdy dostupnější.
Chlebíček s krevetami a avokádovým pestem
Tento avokádový chlebíček je variace na klasickou verzi, co si můžete dát v každé lepší kavárně. V tomto receptu je avokádo zpracováno do pesta a jeho přirozená oříšková chuť je ještě zvýrazněna kešu oříšky. Krevety jsou pak pomyslnou třešničkou.
Ingredience pro 2 osoby:
10 oloupaných krevet
2 zralá avokáda, nejlépe Titbit RTE
3 lžíce kešu ořechů
1 stroužek česneku
2 lžíce citrónové šťávy
sůl
3 lžíce olivového oleje
2 plátky toustu, chleba nebo jiného pečiva
Pracování postup:
Nejdříve si připravte avokádové pesto. Do mixéru vložte oloupaná avokáda, kešu ořechy, olej, sůl a citrónovou šťávu. Vše rozmixujte dohladka. Krevety vařte v osolené vodě zhruba 1 minutu. Následně zchlaďte v ledové vodě a osušte pomocí ubrousku. Na opečený chléb bohatě navrstvěte avokádové pesto a na něj krevety. Zakápněte olivovým olejem, ozdobte cherry rajčaty a bazalkou.
Avokádový toast s opečenou trhanou hlívou
Recept ze zralého avokáda je z pera kuchařky Chili Ta, má nádech exotiky a dostatek křupavosti. Tu mu propůjčuje nejenom toust, ale i opečená hlíva. Na množství ingrediencí vypadá recept trochu složitější. Kdo se ale nezalekne a vyzkouší, nebude litovat. Základem je avokádový mash – směs podobná guacamole.
Ingredience pro 2 osoby:
Plátek dobrého chleba nebo pečiva
Na avokádový mash – guacamole:
citron, sůl, pepř
Na salátek:
polníček
rukola
olivový olej
citron, sůl a pepř
Trhaná hlíva:
hlíva ústřičná, 100g
tamari omáčka
sezamová semínka bílá
sezamový olej
citron
Pracovní postup:
Pro přípravu avokádového mashe použijte zralé avokádo. Řiďte se označením RTE – tedy vhodné k okamžité spotřebě. Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte pokrájený koriandr a sušená chilli semínka. Přidejte pár kapek citronu, sůl a pepř dle chuti.
Na polníčkový salát si připravte dressing z citronové šťávy, soli, pepře a olivového oleje. Dochuťte jím salát těsně před podáváním.
Pečená hlíva – hlívu v ruce natrhejte na tenké proužky. Na pánvi rozehřejte štědré množství oleje a hlívu na něm opečte dozlatova. Stáhněte ji z pánve do ubrousku, abyste hlívu zbavili přebytečného oleje. Dochuťte tamari omáčkou, sezamovým olejem a zakápněte citronem. Na závěr posypte sezamovými semínky.
Toast potřete olivovým olejem a opečte na pánvi z obou stran. Nyní vše poskládejte dohromady. Na toast dejte štědrou vrstvu avokádového mashe, salátek a posypejte křupavou hlívu.
Více tipů i receptů na obohacení kuchyně najdete na www.titbit.cz. Nechcete vařit a přitom uspokojit svůj mlsný jazýček? Vyzkoušejte například řadu Beze zbytku, ve které najdete spousta skleniček s chutney mnoha chutí, ale nejenom to.