Jedni ho milují, druzí se mu vyhýbají obloukem. Řeč je o hovězím tataráku s topinkami. U tohoto jídla je více než kdy jindy důležité kupovat suroviny pouze čerstvé a v co možná nejvyšší kvalitě. Pouze poté si můžeme s chutí dopřát tuto skutečnou delikatesu. Suroviny doporučujeme zakoupit s logy kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Poté budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny od prověřených dodavatelů, chovatelů a farmářů.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 30 min.
Náročnost: *
Ingredience:
Hovězí tatarák
600 g hovězí svíčkové / hovězí zadní
1 žlutá cibule
4 žloutky
1 lžička hořčice
1 lžička worcesterské omáčky
1 lžička nepálivé mleté červené papriky
1 lžička kečupu
Podle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Topinky
12 krajíců chleba
0,3 l oleje nebo sádla
Postup:
Hovězí tatarák
- Hovězí maso důkladně očistíme, nameleme nebo naškrábeme nožem na jemno, případně rozmixujeme.
- Do masa přidáme na jemno nasekanou cibuli, žloutky, hořčici, worcesterskou omáčku, mletou papriku, kečup, sůl, pepř a mletý kmín. Vše důkladně promícháme a ochutnáme.
- Takto připravený hovězí tatarák dáme vychladit do lednice minimálně na 30 minut.
Topinky:
- Krajíce chleba osmažíme na rozehřátém oleji nebo sádle do zlatova.
- V případě, že nechceme smažit, můžeme opéct topinky na sucho v předehřáté troubě. Troubu si předehřejeme na 200 °C a topinky pečeme zhruba 8 minut do zlatova.
Tip: Do hovězího tataráku můžeme přidat i najemno nasekané kyselé okurky, kapary nebo chilli. U tohoto receptu se fantazii meze nekladou. Mnoho kuchařů uvádí, že správně má být maso naškrábané. To je ovšem trochu pracné a tak postačí maso umlít nebo rozmixovat. Maso je také možné nakrájet na velice malé kostičky (zhruba 5 × 5 milimetrů).