
Voňavá, lehká a vláčná, taková jsou ideální piškotová těsta, která jsou základem dortů, buchet i moučníků. Pro dosažení těchto optimálních vlastností je důležité dodržovat přesné poměry surovin spolu s konkrétními postupy, pomůže vám s tím ale i jedna speciální ingredience. Vyzkoušejte si proto s námi tento lehký dort s čerstvými banány, který působí slavnostním dojmem a jistě tak potěší vaše nejbližší. Pokud zrovna nemáte příležitost k oslavám, můžete si jej připravit ku příležitosti oslavy jarního počasí, které už pomalu ale jistě začíná převládat nad zimními dny bez sluníčka. Tak s chutí do toho!
Celoroční zdroj vlákniny
Dezerty doplněné o ovoce nejspíš milujeme všichni, v našem mírném pásu si ale na sezónní druhy musíme vždy alespoň do května počkat. Naštěstí máme celoročně přístup k některým druhům ovoce, které dokáže skvěle obohatit náš jídelníček. Celoročně dostupným ovocem u nás jsou například banány, jež jsou pro svou univerzálnost skvělé do jogurtů s granolou, jako element pro zvláčnění těst například v případě banánového chlebíčku, oblíbené jsou ale i čerstvé. Obsahují navíc hojné množství vlákniny, která je skvělým pomocníkem pro naše trávení a některé studie navíc poukazují i na její protinádorové účinky, zejména v oblasti tlustého střeva.[1] Nebojte se tedy banány využít i v rámci přípravy dezertů, skvěle pasují například k piškotovým těstům, jako v případě tohoto lehkého banánového dortu. Společně s kokosem působí na naše chuťové buňky až exotickým dojmem a skvěle se hodí k příležitosti jakékoliv oslavy. A pokud zrovna konkrétní důvod k oslavám nemáte, můžete si jej připravit jen tak nebo oslavit příchod jarního počasí, které po dlouhé zimě konečně začíná převažovat nad zimními teplotami.
Jednička na piškotová těsta
Základní trio mouk v kuchyni používá kdekdo, věděli jste ale, že tímto jejich výčet zdaleka nekončí? Portfolio Babiččina volba obsahuje mouky téměř pro každou příležitost, například i jednu speciálně na piškotová těsta – na trhu je již řadu let pod názvem Hladká mouka Dortová. Nově však tuto mouku budete nacházet v regálech pod novým názvem jako Mouku na Piškotová těsta. Název je nový, kvalitní mouka zůstává stejná, speciálně mletá pro nadýchané a vláčné moučníky. Doporučujeme ji použít namísto běžné hladké nebo polohrubé mouky ve vašich receptech do šlehaných, třených i litých těst – na dortové korpusy, piškotové moučníky a rolády, krémové řezy, bábovku, beránka, nekynuté výrobky typu perník, makovník a další. Skvělá je i na palačinky.
Je navíc vyrobena ze 100% české pšenice a je také držitelkou ocenění Klasa. Nové obaly, na které Babiččina volba postupně přechází, jsou z certifikovaného FSC papíru, což znamená, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů, čímž se podporuje jejich obnova a zachování biologické rozmanitosti.
Pokud byste Mouku na Piškotová těsta ve vašem obchodě nesehnali, můžete sáhnout po klasické hladké mouce Babiččina volba.
Ingredience (forma 28 cm)
Korpus:
- 400 g Mouky na Piškotová těsta Babiččina volba
- 5 vajec
- 130 g rozpuštěného másla
- 200 ml mléka
- 1 balení kypřícího prášku
- Špetka soli
- Kůra z 1 citronu
- Krupicový cukr
Krém:
- 300 g mascarpone
- 250 g 33% smetany
- Moučkový cukr
Další suroviny:
- Banány
- Kokos
- Kondenzované mléko
Postup
Jako první připravte korpus. Vyšlehejte vejce s cukrem do pěny a poté ručně vmíchejte postupně všechny zbylé ingredience.
Těsto nalijte do vymazané formy vyložené pečicím papírem a pečte na 180 °C asi 45 minut (nebo dokud není povrch zlatavý a korpus propečený – to můžete vyzkoušet pomocí špejle).
Po upečení nechte korpus zcela vychladnout a připravte krém. Vyšlehejte mascarpone se šlehačkou do tuha a vzniklý krém oslaďte podle vlastní chuti. Doporučujeme sladit spíše méně.
Vychladlý korpus 2x prokrojte a každou vrstvu potřete kondenzovaným mlékem a krémem. Než dort sestavíte, proložte jednotlivé vrstvy také kolečky banánů a kokosem.
Na vrch sestaveného dortu natřete další krém, přidejte na plátky nakrájené banány a opět vše posypte kokosem. Dort ihned podávejte.