Hrášková polévka je pokrm, který nás provází od dětství. Její krémová konzistence a jemná chuť dokážou zahnat nejen hlad, ale i chmury. Navíc je bohatá na bílkoviny, vlákninu a vitamíny, což z ní dělá výživné a zdravé jídlo.
Hrášková polévka jako součást zdravého životního stylu
Zařazením hráškové polévky do svého jídelníčku podpoříš:
* Stravitelnost: Hrách je snadno stravitelný a podporuje správnou funkci střev.
* Imunitu: Obsažené vitamíny a minerály posilují imunitní systém.
* Svalovou hmotu: Díky vysokému obsahu bílkovin je ideální pro sportovce a osoby, které chtějí budovat svalovou hmotu.
Recept na krémovou hráškovou polévku
Potřebuješ: * 500 g mraženého hrášku * 1 cibule * 2 stroužky česneku * 1 litr zeleninového vývaru * 2 brambory * Sůl, pepř * Olivový olej * Smetana ke šlehání (volitelné) * Čerstvá máta (volitelné)
Postup: * Orestuj základu: Na olivovém oleji osmaž dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. * Přidej zeleninu: Přisyp mražený hrášek a nakrájené brambory. Zalej zeleninovým vývarem a přiveď k varu. * Vař do měkka: Vař, dokud není hrášek a brambory měkké. *
Rozmixuj: Rozmixuj polévku tyčovým mixérem do hladka. *
Dochuť a podávej: Ochutnej a podle potřeby dosol a opepři. Pokud máš ráda krémovější konzistenci, přilij trochu smetany ke šlehání. Nakonec můžeš ozdobit čerstvou mátou.
Tipy: * Koření: Kromě soli a pepře můžeš přidat i jiné koření, jako je kurkuma, kari nebo zázvor.
* Krutony: Domácí krutony dodají polévce křupavost a chuť.
* Topinky: Podávej polévku s opečenými topinkami s česnekem.
Hrášková polévka není jen obyčejné jídlo, je to zážitek.
Proč si ji připravit právě dnes?
* Je to rychlé: Celá příprava ti zabere maximálně 30 minut.
* Je to jednoduché: S tímto receptem si poradí i úplný začátečník.
* Je to chutné: Krémová konzistence a jemná chuť ti zaručeně zachutnají.
Tak co, vyzkoušíte tento jednoduchý recept a uděláte si radost?