Přichází nejkrásnější svátky v roce. Děti se těší na zdobení perníčků, stromečku, a hlavně na dárky. Rodiče se zase nemohou dočkat až uvidí rozzářené obličeje svých malých ratolestí a zároveň se těší na pohodu a klid, ale především se těší na dobroty, které se o Vánocích servírují. Tradičně se peče cukroví, vánočka a na slavnostní štědrovečerní menu se dělá bramborový salát, rybí polévka, kuba, kapr a u nás v Čechách už zdomácněly i oblíbené kuřecí řízky. Připravte si dokonalou vánoční tabuli podle receptů Drůbežářského závodu Klatovy a užijte si sváteční čas s chutí.
Stálicí ve slavnostním menu je bramborový salát, ale každá rodina má svůj recept a často se liší od ostatních. Velkou zásluhu na tom mají právě tradice, které si odnáší každý ze své rodiny. Někde do salátu přidávali jablko, vařenou zeleninu, někteří si dělali vlastní majonézu a někdo rád do salátu přidával třeba uzeninu. Podstatné ale je, že si všichni chtějí pochutnat a docílit takové chuti, kterou znají z dětství. Pokud svůj rodinný recept ještě hledáte, tak můžete zkusit připravit osvědčený bramborový salát podle Drůbežářského závodu Klatovy, a kdo ví, třeba už vám zůstane?
Vánoční bramborový salát
Příprava: 1 hodina 15 minut (odležení přes noc nebo minimálně 5 h)
Počet porcí: 6-8
Ingredience:
8 – 10 větších brambor
Kuřecí salám šunkový 400 g od Drůbežářského závodu Klatovy
6 ks vajec
5 ks mrkve
2 ks petržele
Půlka celeru
2ks velké cibule
5 ks sterilizované okurky
Hořčice plnotučná
1 majonéza (velká)
Pepř
Sůl
Postup:
1/ Brambory omyjte a vložte do hrnce. Zalijte vodou a vařte do měkka.
2/ Poté, co se brambory uvaří, je nechte vychladnout, a ještě teplé je oloupejte a nakrájejte na kostičky.
3/Mezitím si oloupejte mrkev, petržel, celer a nakrájejte vše na kostičky. Vložte do hrnce a nechte povařit.
4/ V menším hrnci si uvařte vejce. Nechte je vychladnout a poté krájejte také na kostičky.
5/ Připravte si cibuli a kuřecí salám šunkový od Drůbežářského závodu Klatovy a opět vše nakrájejte na kostičky nebo na menší kousky.
6/ Do mísy si vložte všechny ingredience a zamíchejte je. Jako poslední přidejte vajíčko, aby se mícháním neroztrhalo.
7/ Do připravené směsi přidejte pepř, trochu soli a hořčici. A nakonec přidejte majonézu.
Na svátečním stole nesmí chybět ani polévka. Tradičně se připravuje rybí polévka, ale tu už v posledních letech nahrazuje i hrachová polévka nebo poctivý kuřecí vývar. Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky ryb, tak jistě oceníte sváteční tip Drůbežářského závodu Klatovy.
Sváteční kuřecí vývar
Příprava: 2 hodiny
Počet porcí: 4
Ingredience:
Kuřecí polévková směs nebo Kuřecí hřbety Drůbežářského závodu Klatovy
2 cibule
3 mrkve
2 petržele
1 pórek
1 celer
Petrželová nať podle chuti
Bobkový list
Nové koření
5 celých kuliček pepře
Postup:
1/ Pro zvýraznění chuti vývaru můžete kuřecí kousky opéct na 25 minut v předehřáté troubě. Docílíte tak zlatavé barvy vývaru.
2/ Zeleninu spolu s opečeným či syrovým masem a kořením vložte do hrnce, zalijte studenou vodou, přiveďte k varu a nechte jen slabě probublávat.
3/ Vývar by se měl velmi pomalu vařit, minimálně dvě hodiny, a pokud se na povrchu vytvoří pěna, odstraňte ji. V průběhu „táhnutí“ můžete postupně dolévat vodu.
4/ Po 2 hodinách, ale ideálně až po 4 hodinách je vývar hotový. Jednoduše ho sceďte a pokud ho chcete čistší, můžete jej přecedit přes plátýnko a po vychladnutí sebrat usazený tuk.
5/ Nyní máte připravený čistý silný kuřecí vývar, se kterým můžete pracovat dál.
6/ Dosolte, opepřete a přidejte oblíbenou zeleninu, nudličky, vaječný svítek, noky nebo vyzkoušejte knedlíčky z kuřecího mletého masa.
Příprava bramborového salátu je úkol, který si žádá více času, a proto hospodyňky připravují salát již den předem a nechají ho uležet přes noc v lednici. Případně si přivstanou a nachystají ho brzy ráno. Nicméně kuřecí řízky je dobré dělat čerstvé. Jednoduchý tip, jak je udělat křupavé a šťavnaté vám přináší Drůbežářský závod Klatovy.
Šťavnaté a křupavé kuřecí řízky
Příprava: 35 minut
Počet porcí: 4
Ingredience:
500 g Kuřecí prsní řízky od Drůbežářského závodu Klatovy/či 500 g Kuřecí stehenní řízky od Drůbežářského závodu Klatovy
Strouhanka
2 vejce
Hladká mouka
Bylinky dle chuti
Sádlo/přepuštěné máslo/řepkový olej
Postup:
1/ Kuřecí prsní či stehenní řízek omyjte studenou vodou, zlehka osušte a podle tloušťky masa naklepejte nebo případně seřízněte. Maso se musí smažit rovnoměrně.
2/ Každý řízek z obou stran lehce osolte a obalte v přesáté hladké mouce. Maso pak obalte v rozšlehaném vajíčku. Přidat můžete do vajec na dochucení bylinky nebo česnek.
3/ Po obalení moukou a vajíčkem následuje další vrstva – strouhanka. Můžete si udělat svoji domácí nebo využít koupenou.
4/ Obal k masu pěkně přimáčkněte, aby neopadával.
5/ Do rozpáleného tuku řepkový olej, přepuštěné máslo, sádlo) vložte jeden až dva plátky řízků a smažte pozvolna ve vyšší vrstvě přibližně 4-5 minut dozlatova. Do řízků během smažení nepíchat, vytekla by šťáva a ani neotáčet.
6/ Po smažení nechte řízky okapat na papírovém ubrousku a můžete podávat s bramborovým salátem
Tip: Do strouhanky můžete přidat parmazán, sezamová semínka nebo maso obalit v rozdrcených kukuřičných lupíncích.