Kuřecí řízečky jsou skvělou volbou (nejen) pro vánoční hostinu. Inspirujte se tradičním receptem na staročeské bylinkové řízečky připravované v pivním těstíčku. Bát se jej nemusíte připravit ani vašim dětem, protože se alkohol při smažení vypaří. Naše varianta receptu vás navíc překvapí svou jednoduchou a rychlou přípravou, což se hodí pro mnohdy chaotické sváteční dny.
Maso na řízečky krásně zkřehne a zachová si svou šťavnatost, když ho večer před grilováním naložíte do piva. Běžně se setkáte spíše s recepty, které radí maso marinovat ve světlém ležáku, ale sáhnout můžete i po černém pivu. To totiž masu dodá nasládlou a plnou chuť.
Pokud chcete, aby řízky byly zevnitř šťavnaté a trojobal křupavý, smažte maso nejprve na pánvi do světle zlaté barvy. Následně na řízky položte plátky másla a v rozpálené troubě je pečte při teplotě 180°C.
„Díky nejlepším surovinám a speciální technologii jsou v naší tatarské omáčce velké a křupavé kousky cibule a okurky. Náš pečlivý výrobní proces umožňuje přinášet zákazníkům takovou chuť a kvalitu, která je téměř k nerozeznání od domácí výroby,“ říká Michal Neškera, obchodní ředitel společnosti Spak.
Náš tip: Pro zajímavější chuť můžete přidat do těstíčka lžičku hořčice.
Pro přípravu dokonalých kuřecích řízečků se stačí řídit několika zásadami. Podívejte se na osvědčené tipy šéfkuchařů, se kterými rozhodně nešlápnete vedle:
- Pokud máte více času, naložte před smažením kuřecí prsní řízky do solného nálevu. Masu dodá výraznější chuť a pomůže mu změknout.
- Místo naklepávání kuřecího masa ho spíše promasírujte – je křehké a naklepávání paličkou by ho mohlo poškodit. Položte maso na prkénko, překryjte potravinovou fólií a hřbetem ruky jemně masírujte.
- Maso smažte raději po malých částech. Smažení příliš mnoha kousků masa najednou může vést k poklesu teploty oleje, což způsobí, že řízečky absorbují více tuku a ztratí svou křupavost.
- Po usmažení položte řízečky na papírové ubrousky, které absorbují přebytečný tuk, a maso tak zůstane křupavé.
KUŘECÍ ŘÍZKY V BYLINKOVÉ STROUHANCE
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 30 minut
Na 4 porce budete potřebovat:
- 600 g kuřecích prsních řízků
- 150 g strouhanky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g hladké mouky
- 50 g nastrouhaného parmazánu
- Hrst bylinek
- Sůl, pepř
- 2 vejce
- 150 ml piva
- Olej na smažení
- Tatarskou omáčku Spak
Postup:
Maso nakrájejte na menší tenké plátky. Osolte a opepřete z obou stran. Do jedné misky dejte mouku, ve druhé rozšlehejte vejce s pivem, přidejte sůl a pepř. Ve třetí misce smíchejte strouhanku, mleté mandle, nastrouhaný sýr a nasekané bylinky. Maso nejdříve obalte v mouce, pak ve vejcích s pivem, a nakonec v bylinkové strouhance. V pánvi rozehřejte olej. Řízečky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Skládejte je na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Podávejte s tatarkou.
Tatarská omáčka Spak 500 ml
Vysoce kvalitní tatarská omáčka s obsahem křupavých kousků okurek a cibule. Má bohatou, krémovou konzistenci a výbornou chuť. Obsahuje 4,2 % vaječných žloutků, 40 % řepkového oleje a je vhodná pro bezlepkovou dietu.
Doporučená maloobchodní cena: 79,90 Kč