Listí ze stromů už téměř opadalo, zemědělci mají sklizenou i poslední letošní úrodu ovoce a zeleniny a stěhovaví ptáci se vydali na svoji každoroční cestu do teplých krajin. I pro nás je důležité nabrat sílu a uvařit si kvalitní pokrmy. Společně si připravíme celerovou pomazánku, krémovou květákovou polévku, svatomartinskou husu a perník. Pokrmy, které skvěle vystihují toto roční období. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.
Celerová pomazánka s mrkví a jablky na opečeném chlebu
Celer, nenápadná a často dosti opomíjená zelenina, která tělu dodá potřebné vitaminy. Pokud se rozhodneme z něj připravit pomazánku společně s jablky a mrkví, máme skvělou svačinu pro naše děti. Zeleninu a ovoce, které budete nakupovat v obchodě, doporučujeme vždy vybírat s logem Klasa nebo BIO na obalech nebo od místních osvědčených farmářů oceněných značkou Regionální potravina.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 20 min.
Náročnost: *
Ingredience:
200 g celeru
50 g mrkve
50 g jablka
150 g plnotučného tvarohu
50 g sýru Gouda
4 plátky chleba
Sůl a pepř
Postup:
- Celer, mrkve a jablko oloupeme a nastrouháme se sýrem na struhadle na jemno. Přidáme tvaroh, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
- Chléb opečeme v troubě na 200 °C přibližně 10 minut do zlatova. Pomazánku můžeme dozdobit usmaženým celerem, čerstvými ředkvičkami, čerstvými jablky a pažitkou.
Tip: Na přípravu topinek doporučujeme použít několik dnů starý chléb.
Domácí perník s rybízovou marmeládou a šlehačkou
Jeden z nejtypičtějších zákusků v České republice. Nejen naše maminky, ale také babičky tuto dobrotu pekly několikrát do roka a vždy se všem sbíhaly sliny. Příprava je navíc velmi snadná a v obchodech naleznete mnoho surovin na pečení označených některým z log kvality. Vybírejte si oceněnou mouku, cukr, mléko nebo vejce, pouze tak budete mít jistotu, že nakupujete kvalitní suroviny.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: *
Ingredience:
100 g polohrubé mouky
150 g hladké mouky
80 g cukru krupice
75 g cukru moučka
250 ml polotučného mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
1 vanilkový cukr
25 g kakaa
65 g povidel
65 g másla
250 ml smetany 30%
100 g rybízové marmelády
Postup:
- Máslo, mléko, povidla a 2 dl smetany rozpustíme v rendlíku na mírném plameni a dáme zchladnout. Do mísy přidáme všechny ingredience kromě smetany a marmelády. Poté přilijeme vychladlou směs a vše důkladně promícháme.
- Hotovou směs nalijeme na vymazaný plech a pečeme v troubě na 170 °C přibližně 25 minut.
- Zbytek šlehačky vyšleháme mixérem do tuha. Marmeládu a šlehačku klademe na hotový perník.
Tip: Pokud nám v lednici zbude trochu kefírového mléka a nevíme, co s ním, je škoda jej vyhazovat. Můžeme přidat do perníkového těsta v poměru půl dávky mléka a půl dávky mléka kefírového. Perník dostane rázem zajímavější chuť a bude „vláčnější“.
Krémová květáková polévka s pečivovými knedlíčky
Květák je zelenina, kterou zná každý a která má mnoho fanoušků. Pokrmy z této zeleniny jsou vždy lahodné a chutné. Dnes si uvaříme krémovou květákovou polévku s knedlíčky, které připravíme ze starého pečiva. Při výběru surovin v obchodě doporučujeme hledat ty, které nesou některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Pak budete mít jistotu, že se jedná o kvalitní potraviny.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 70 min.
Náročnost: *
Ingredience:
Květáková polévka:
400 g očištěného květáku
50 g žluté cibule
80 g brambor
2 stroužky česneku
0,5 l zeleninového vývaru
100 g másla
0,1 l smetany
drcený kmín
sůl a pepř
Pečivové knedlíčky:
150 g pečiva
1 vejce
0,1 l mléka
10 g listové petržele
50 g másla
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
- Cibuli oloupeme, nakrájíme a zpěníme na másle. Přidáme květák, brambory, česnek a krátce orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme sůl, drcený kmín, pepř a vaříme přibližně 30 minut, dokud není zelenina měkká. Přidáme smetanu a vše provaříme ještě asi 10 minut. Polévku důkladně rozmixujeme mixérem, dochutíme solí a pepřem.
- Pečivo nakrájené na malé kostičky opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Do pečiva přidáme rozpuštěné máslo, nasekanou listovou petržel, mléko, muškátový oříšek, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a vytvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v páře přibližně 10 minut.
Tip: Zbytky ze zeleniny, které nám z přípravy polévky zbyly, nevyhazujeme. Košťál z květáku, zbytky listové petržele a slupky z cibule můžeme v pytlíku zamrazit. Jakmile máme těchto zbytků hodně, můžeme vložit do hrnce, zalít vodou a nechat několik hodin vařit. Výsledkem bude zeleninový vývar, který může posloužit jako základ do polévek nebo omáček. Veškeré zbytky ze zeleniny je nutné mít čisté.
Svatomartinská husa s červeným zelím a karlovarským knedlíkem
11. listopad. Datum, které mají především milovníci vína ve svých diářích poznamenané tučným písmem. Den, kdy se mohou poprvé ochutnávat letošní vína. Ale také den, kdy se již tradičně peče svatomartinská husa. My si ji tentokrát připravíme s vynikajícím karlovarským knedlíkem a samozřejmě nesmí chybět červené zelí. Během samotného nákupu jednotlivých surovin na přípravu tohoto pokrmu se zaměřte na ty potraviny, které mají na obalu některé z log kvality. Těmito logy jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 160 min.
Náročnost: **
Ingredience:
Svatomartinská husa
4 husí stehna
100 g cibule
2 stroužky česneku
1 větvička rozmarýnu
50 g hladké mouky
drcený kmín
sůl a pepř
Červené zelí:
400 g čerstvého červeného zelí
50 g cibule
20 g uzené slaniny
1 celá skořice
0,1 l červeného vína
1 ks badyánu
1 jablko
10 g vlašských ořechů
20 g cukru krystal
0,1 l oleje
sůl a pepř
Karlovarský knedlík:
500 g toastového chleba
0,4 l mléka
100 g másla
4 vejce
15 g listové petržele
muškátový oříšek
sůl a pepř
Postup:
- Očištěná husí stehna osolíme, opepříme, okmínujeme, dáme do pekáče a přidáme rozmarýn, oloupanou cibuli, česnek a podlijeme trochou vody. Pečeme v troubě za občasného podlévání na 150 °C přibližně 2 hodiny do změknutí.
- Všechen výpek i s cibulí, česnekem a rozmarýnem slijeme do rendlíku a orestujeme do hněda. Přidáme hladkou mouku a orestujeme. Zalijeme vodou, provaříme a přecedíme přes jemný cedník.
- Červené zelí očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli a slaninu nakrájíme na jemno, orestujeme a přidáme červené zelí. Zalijeme červeným vínem, přidáme skořici, badyán, cukr, sůl a vaříme za občasného podlévání vínem do poloměkka. Ze zelí vyndáme skořici, badyán a přidáme oloupané a na malé kostičky nakrájené jablko a rozdrcené vlašské ořechy. Takto dochucené zelí vaříme ještě asi 15 minut a dochutíme cukrem a solí.
- Toastový chléb nakrájíme na kostičky, opečeme v troubě do zlatova a necháme vychladnout. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Opečený toastový chléb zalijeme mlékem, rozpuštěným máslem, přidáme sůl, pepř, muškátový oříšek, nasekanou listovou petržel, žloutky a vyšlehané bílky. Vše promícháme, vytvarujeme kulaté knedlíky a vaříme na páře přibližně 25 minut.
Tip: Na karlovarský knedlík můžeme využít i například starší pečivo.
Více informací naleznete na: www.akademikvality.cz