Už v neděli se na obrazovkách objeví dva díly pořadu Ve varu. V tomto týdnu bude hlavním kuchařem Ondřej Molina, který nastolí a rovnou vyřeší nejrůznější kuchyňská témata, na která v kuchyni můžete narazit. Chcete připravovat ryby, ale bojíte se, že je vysušíte? Zeptejte se odborníka a sledujte, jak s nimi pracuje on. Stejně tak s mořskými plody. Nebo naopak nezvládáte českou klasiku a potřebujete poradit, jak na dokonale ochucenou svíčkovou omáčku, která předčí i tu od babičky? Zajímáte se o nové trendy v gastronomii, hledáte zajímavé recepty a chcete načerpat inspiraci od mistrů svého oboru? Nový kulinářský pořad Ve varu vám představí čtyři šéfkuchaře, kteří vám dovolí nahlédnout pod pokličku vlastního kulinářského umění.
Ondřej připraví oblíbené jídlo nejen dětí, ale i dospělých. Fish and chips. Věnovat se i dál bude streetfoodu, který miluje ryby, a to pro jejich snadnou přípravu. V dalším díle od mořských ryb přejde k těm sladkovodním. Připraví pstruha s majonézou. A vždy mu bude pomáhat Bára Šimůnková. Uvidíme, jak jim to v kuchyni bude klapat.
MARINOVANÝ PSTRUH S CUKETOU A MANGOLDEM
Doba pečení: 25 min
Příprava: 30 min
Počet osob: 2
Na relish z cukety a mangoldu:
- 250 g jablečného octa
- 150 g vody
- 250 g třtinového cukru
- 22 g soli
- 4,5 g hořčičného semínka
- 3 g pískavice
- 2,5 g kurkumy
- 1,5 g nového koření
- 1,5 g fenyklového semínka
- 1,25% agar
- 450 g cukety
- 175 g mangoldových stonků (na malé kostičky, zblanšírované)
- 175 g cibule (na malé kostičky, zblanšírovaná)
- 20 g naloženého hořčičného semínka
Na nálev na „zavináče“:
- 0,5 kg bílého vinného octa
- 0,5 kg vody
- 0,5 kg cukru
- 5 g koriandrových semínek
- 0,5 g chilli vloček
- 2 ks badyánu
- 2,5 g celého černého pepře
- 23 g hořčičných semínek
Na rybu (pstruh 2 ks):
- 4 filety na „zavináče“
- 4x chips z rybí kůže
Na servírování:
- zblanšírované lístky mangoldu
Začneme s relishem z cukety a mangoldu. Ocet, vodu, cukr, sůl a koření pomalu přivedeme k varu. Neredukujeme! Zakryjeme na 15 minut, abychom rozvinuli vůně. Přecedíme a zvážíme tekutinu. Smícháme ji s 1,25% agarem a krátce provaříme, abychom agar aktivovali. Zchladíme v GN na ledu.
Když je směs perfektně vychlazená a drží, rozmixujeme ji dohladka. Přepasírujeme přes jemný cedník (chinois) do velké mísy a promícháme společně s kostičkami cukety, cibule, mangoldových stonků a nakládaným semínkem hořčice. Necháme zchladnout.
Na nálev na zavináče přivedeme k varu ocet, cukr a vodu a přelijeme přes koření. Nálev vychladíme.
Dále si připravíme pstruhy v nálevu. Čtyři filety na „zavináče“ nasolíme, vložíme do sklenice, zalijeme nálevem, sterilujeme a necháme uležet v lednici.
Čtyři chipsy z rybí kůže připravíme tak, že si vložíme mezi dva silpaty a těžké plechy kůži, troubu rozehřejeme na 180 °C a pečeme cca 25 minut.
Nakonec veškeré komponenty servírujeme.