Přejít na obsah
17. 7. 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify

Life4you.cz

lifestyle, kultura, cestování …

  • LIFESTYLE
    • DOMÁCÍ MAZLÍČCI
    • KOSMETIKA
    • PRO MUŽE
    • PRO ŽENY
    • PRO DĚTI
    • TECHNOLOGIE
  • CESTOVÁNÍ
    • PO EVROPĚ
    • PO ČECHÁCH
    • S Life4you NA CESTÁCH
    • ZOO, BOTANICKÁ ZAHRADA
  • ZDRAVÍ
  • BYDLENÍ
  • GASTRONOMIE
    • SVĚT PIVA
    • SVĚT VÍNA
    • VAŘENÍ
  • KULTURA
    • FILM
    • DIVADLO
    • HUDBA
    • KNIHY
    • GALERIE, MUZEA, VÝSTAVY
    • TV – ROZHLAS
  • AUTO – MOTO
  • SPORT
  • ZPRÁVY
    • Z DOMOVA
    • ZE SVĚTA
  • TESTY
  • SOUTĚŽE
podcasty
  • Domů
  • GASTRONOMIE
  • Z přílohy na piedestal: Hranolky v hlavní roli
  • GASTRONOMIE
  • VAŘENÍ

Z přílohy na piedestal: Hranolky v hlavní roli

Life4you.cz - MP 17. 6. 2025 5 min čtení
restaurace Bruxx 1

Hranolky. Jeden z těch pokrmů, u kterých neřešíte, kolik jich sníte – protože zkrátka nejde přestat. V jednoduchosti je jejich síla. Zlatavé, křupavé a slané tak akorát. Hodí se ke všemu, ale obstojí i samy o sobě. A právě to z nich dělá malou velkou klasiku, která si zaslouží víc než jen roli přílohy.

Malá historie velké brambory

Hranolky miluje celý svět, ale o to, kde přesně vznikly, se vede spor už desítky let. Prvenství si nárokují Belgičané i Francouzi. Nejčastěji se ale uvádí, že se zrodily v belgickém Valonsku. Podle jedné z legend je tamní rybáři začali v 17. století smažit místo ryb, když v zimě zamrzla řeka. Dnes jsou v Belgii hranolky národním pokladem. Podávají se prakticky ke každému jídlu – nejčastěji ve stylovém papírovém kornoutu, posypané solí a s omáčkou. Příprava se nebere na lehkou váhu. Důležité je krájet hranolky ostrým nožem – díky tomu zůstane povrch hladký a nepřejímají tolik oleje. Belgičané nesmaží v rostlinných olejích, ale používají výhradně hovězí lůj. Do zbytku Evropy se hranolky rozšířily v 19. století a ve 20. století se díky globalizaci proměnily ve fastfoodovou klasiku.

A co na to Češi? Průzkum Barometr FOOD společnosti Edenred ukázal, že 90 % Čechů říká „hranolky“. Menší část preferuje „hrancle“ (4,7 %), „hrany“ (2,9 %) nebo dokonce „pommes frites“ (1,3 %). Ať už jim říkáte hrancle, hrany nebo prostě hranolky – milujeme je všichni.

restaurace Bruxx 6Hranolky, které si zaslouží hlavní roli

Od 18. do 24. června 2025 se restaurace Bruxx promění v ráj všech milovníků této hranaté klasiky. Na menu se objeví dvě porce poctivých hranolek, ke kterým si hosté zvolí maso i omáčku přesně podle své chuti. „Chceme ukázat, že i tak zdánlivě obyčejná věc, jako jsou hranolky, může být kulinární zážitek. Když se připraví poctivě a s láskou, můžou hrát hlavní roli na talíři,“ říká Oldřich Matoušek, šéfkuchař restaurace Bruxx, která je součástí gastroaliance Together. „Hosté si budou vybírat mezi širokými hranolky odrůdy Diego smaženými v hovězím loji a tenkými hranolky Agria připravenými v arašídovém oleji. K nim čtyři druhy masa – trhané koleno, hovězí ragout, dančí kýta nebo citronové kuře a pět různých omáček. A nakonec přímo před hostem nastrouháme sýry Grana Padano nebo Pecorino Romano. Zkrátka hranolkové nebe,“ říká Matoušek.

A jak se připravují hranolky v Bruxxu?

„V Bruxxu brambory na hranolky nejprve ručně loupeme a pak je krájíme přes šajbu. Následně je zhruba tři minuty vaříme ve vodě s octem. Proč ten ocet? Přidání malého množství do vody pomáhá hranolkům při dalším zpracování lépe držet tvar. Hranolky smažíme zhruba tři minuty při teplotě 136 stupňů. Pak je opět necháváme vychladnout – to je další krok pro zachování jejich tvaru a struktury. Finálním krokem je druhé smažení, které zajišťuje křupavou a zlatavou kůrku, kterou všichni milujeme. Na smažení používáme hovězí lůj, který hranolkům dodává nezaměnitelnou chuť. Výsledek? Zlatá, křupavá dokonalost,“ říká Oldřich Matoušek.

 

restaurace Bruxx 5

Nejlepší domácí hranolky krok za krokem

Hranolky nejsou žádná věda, ale mají svá pravidla. Základ úspěchu? Kvalitní brambory, správný postup a trocha trpělivosti. Dvakrát smažené, křupavé na povrchu, měkké uvnitř. Přesně takové si doma zvládne připravit každý.

 

Suroviny (4 porce):restaurace Bruxx 4

  • 1 kg brambor typu C
  • 2 l vody
  • 2 lžíce octa
  • 1,5 l slunečnicového oleje
  • Sůl dle chuti

Postup:

  1. Brambory oloupejte a nakrájejte ostrým nožem na hranolky.
  2. Nakrájené hranolky vložte do vroucí vody s octem a vařte 3 minuty. Následně hranolky sceďte a nechte je rozprostřené na utěrce nebo plechu vychladnout a oschnout.
  3. První smažení – rozehřejte olej na cca 140 stupňů a smažte hranolky 3 minuty tak, aby změkly (neměly by zhnědnout). Poté je vyjměte a nechte vychladnout.
  4. Druhé smažení – olej rozehřejte na 180 až 190 stupňů a smažte dozlatova. Hotové hranolky poznáte podle jemného syčení.
  5. Po vytažení nechte okapat na papírové utěrce a osolte.

 

restaurace Bruxx 3

Tip od Oldřicha Matouška: Sekané citronové kuře s kari majonézou

restaurace Bruxx 2Suroviny (4 porce):

  • 1 kg kuřete (vcelku nebo stehna)
  • Šťáva z jednoho většího citronu
  • Snítka tymiánu
  • Snítka rozmarýnu
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 150 ml majonézy
  • 1 lžička kari Madras
  • Sůl dle chuti

Postup:

  1. Kuře vykostěte, osolte, pokapejte ho velkým množstvím citronové šťávy a přidejte tymián a rozmarýn.
  2. Nakonec ho potřete olejem a zavakuujte. Pokud nemáte k dispozici vakuovačku, tak maso vložte do potravinové folie a nechte ho alespoň 4 hodiny odpočívat.
  3. Grilování na pánvi: Maso opečte na rozpálené pánvi s trochou oleje z obou stran (cca 3 minuty), přiklopte a nechte dojít dalších 5–7 minut na mírném ohni.

Grilování na grilu: Grilujte na nepřímém žáru (cca 180 stupňů) pod poklopem přibližně 20 minut. Pro křupavou kůži dopečte krátce nad přímým plamenem.

  1. Mezitím si připravte kari omáčku. Stačí vyšlehat majonézu s kořením kari Madras a přidat trochu citronové šťávy. Nakonec osolte dle chuti.
  2. Ugrilované maso nasekejte na drobné kousky.
  3. Kuře podávejte na usmažených hranolcích posypané sýrem a kari majonézou.

 

Malý upgrade pro velký dojem

Pokud si chcete domácí hranolky ještě víc vymazlit, stačí pár drobností. Hned po osmažení je můžete promíchat s nasekanými bylinkami. Rozmarýn, tymián nebo čerstvá petržel udělá velkou parádu. Skvěle funguje i špetka koření navíc, třeba uzená paprika nebo uzená sůl. Pro opravdu slavnostní verzi sáhněte po strouhaném sýru – stejně jako v Bruxxu je můžete zasypat hranolky sýrem Grana Padano nebo Pecorino Romano, ideálně dokud jsou ještě horké. Pokud máte doma lanýžový olej, stačí pár kapek a obyčejná příloha se promění v delikatesu. Nezapomeňte ani na dipy – kari majonéza, domácí tatarka, jogurt s česnekem nebo BBQ omáčka dají každé porci úplně jiný charakter.

Tags: restaurace

Pokračovat ve čtení

Předchozí článek: Prima uvede úspěšnou britskou minisérii Ludwig: Šifra zločinu
Další článek: Praha začíná hledat vánoční strom – loni přišel rekordní počet tipů

Trendy

Lip Treat od Dermacol: Jeden nikdy nestačí! Lip Treat , Dermacol, Dermacol Lip Treat, kosmetika, lesk na rty 1

Lip Treat od Dermacol: Jeden nikdy nestačí!

17. 7. 2025
Holašovice ožívají selskou slavností již po šestadvacáté Holašovice, Folklor,  program pro děti, Božský Karel, 2

Holašovice ožívají selskou slavností již po šestadvacáté

17. 7. 2025
Peugeot TotalEnergies ukázal bojovnost a odvezl si z Bohemia ECO energy Regularity tři stříbra Peugeot TotalEnergies 3

Peugeot TotalEnergies ukázal bojovnost a odvezl si z Bohemia ECO energy Regularity tři stříbra

17. 7. 2025
Když móda míří na dovolenou Deichmann, Eloise, F&F, Lisca 4

Když móda míří na dovolenou

17. 7. 2025
Plavky nejsou kalhoty. Spodní prádlo pod nimi může napáchat víc škody než užitku unnamed 1 5

Plavky nejsou kalhoty. Spodní prádlo pod nimi může napáchat víc škody než užitku

17. 7. 2025
Letošní Vuchlady upozorňuje na to, že duševní zdraví je nedílnou součástí života každého z nás Vitezka Vuchlady 2024 Anna 1 6

Letošní Vuchlady upozorňuje na to, že duševní zdraví je nedílnou součástí života každého z nás

17. 7. 2025

Související články

Projekt Pijte s mírou dorazí do Jeseníků. Heineken ČR podpoří bezpečnou cyklistiku bez promile Pijte s mírou , pivo, Heineken ČR
3 min čtení
  • SVĚT PIVA
  • GASTRONOMIE

Projekt Pijte s mírou dorazí do Jeseníků. Heineken ČR podpoří bezpečnou cyklistiku bez promile

14. 7. 2025
Návrat k přirozenému jídlu. Recepty našich předků jako inspirace pro zdravější a delší život Recepty, vaření, Kysané zelí, okurky, kvašená řepa, Rudolf Pohl
4 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Návrat k přirozenému jídlu. Recepty našich předků jako inspirace pro zdravější a delší život

14. 7. 2025
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu 5 MUMM, MUMM Cordon Rouge, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
2 min čtení
  • GASTRONOMIE

Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu 5

13. 7. 2025
Slunce, skořice a ricotta: svěží koláč pro letní piknik svěží koláč
3 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Slunce, skořice a ricotta: svěží koláč pro letní piknik

13. 7. 2025
Zeleninové placky: Chuť léta na talíři – Cuketovo-mrkvové placky Zeleninové placky, recept, vaření, Cuketovo-mrkvové placky
6 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Zeleninové placky: Chuť léta na talíři – Cuketovo-mrkvové placky

12. 7. 2025
Lípa srdčitá: Vůně léta a laskavý lék našich babiček Lípa srdčitá, lipový čaj, sběr květu
3 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Lípa srdčitá: Vůně léta a laskavý lék našich babiček

12. 7. 2025

Další web life4you.cz

Křižovatka chutíKřižovatka chutí

PODCASTY

REKLAMA

Hambalek-DESIGN

ARCHIV ČLÁNKŮ

Červenec 2025
Po Út St Čt Pá So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« Čvn    

Odběr newsletteru

registrace 

Možná jste přehlédli

Lip Treat od Dermacol: Jeden nikdy nestačí! Lip Treat , Dermacol, Dermacol Lip Treat, kosmetika, lesk na rty
2 min čtení
  • KOSMETIKA
  • LIFESTYLE

Lip Treat od Dermacol: Jeden nikdy nestačí!

17. 7. 2025
Holašovice ožívají selskou slavností již po šestadvacáté Holašovice, Folklor,  program pro děti, Božský Karel,
3 min čtení
  • KULTURA

Holašovice ožívají selskou slavností již po šestadvacáté

17. 7. 2025
Peugeot TotalEnergies ukázal bojovnost a odvezl si z Bohemia ECO energy Regularity tři stříbra Peugeot TotalEnergies
3 min čtení
  • AUTO - MOTO

Peugeot TotalEnergies ukázal bojovnost a odvezl si z Bohemia ECO energy Regularity tři stříbra

17. 7. 2025
Když móda míří na dovolenou Deichmann, Eloise, F&F, Lisca
2 min čtení
  • LIFESTYLE

Když móda míří na dovolenou

17. 7. 2025
  • Spolupracujeme
  • Nabídka inzerce
  • GDPR
  • info@life4you.cz
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify
Copyright © 2021 - 2025 Všechna práva vyhrazena.
Spravovat Souhlas
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}