O tomto pokrmu si dovolíme tvrdit, že představuje zajímavou alternativu francouzské cibulačky. Pokud tedy milujete tuto polévku, jednoznačně vás zaujmou i naše cibule plněné goudou. Nesmí chybět ani zeleninový vývar a bílé víno. Podmínkou chutného receptu je ovšem volba surovin. Zkuste preferovat lokální. Jednou z nich je také geniální sýr naprosto fenomenální chuti, a to Ovčí gouda archivní sýr ze Statku Horní Dvorce v jižních Čechách. Jedná se o polotvrdý sýr, který se vyrábí speciální ruční technologií ze 100% ovčího mléka. Poté poměrně dlouho zraje, díky čemuž se může pyšnit plnou, ostrou a aromatickou chutí a vůní. Tato pochoutka byla vloni oceněna Regionální potravinou v Jihočeském kraji.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **
Ingredience:
500 ml zeleninového vývaru
350 ml bílého vína
20g másla
4 velké cibule
3 rajčata
120 g strouhanky
120 g Ovčí gouda archivní sýr, Statek Horní Dvorce s. r. o.
50 g petržele
2 stroužky česneku
3 jarní cibulky
Postup:
- Troubu si předehřejeme na 180 °C.
- Malý pekáč si vytřeme máslem.
- Zeleninový vývar přivedeme k varu, přidáme víno a provaříme.
- Cibule oloupeme, rozřízneme podélně a opatrně sundáme 3 vrstvy. Vnější vrstvy cibule vložíme do vroucího vývaru a vaříme 3–4 minuty. Vytáhneme a necháme vychladnout.
- Připravíme náplň. Rajčata nastrouháme na hrubém struhadle, většinu slupky, která nám zůstane, vyhodíme. Přidáme strouhanku, česnek najemno, nasekanou petrželku, nakrájenou jarní cibulku, sůl, pepř a 90 g goudy nastrouhané najemno. Vše promícháme.
- Každou vrstvu cibule naplníme směsí a utáhneme. Cibule skládáme do pekáče vedle sebe. Podlijeme trochou vývaru a pečeme 40 minut.
- Po 40 minutách vytáhneme a zastrouhneme zbylou goudou a pečeme dalších 10 min.
Zdroj: regionalnipotravina.cz