Vánoční svátky dokonale prověřily naši vůli odolat delikatesám prostřeného stolu. Proč si ale v prosinci trochu nezahřešit? Zkrátka nějaké to kilo navíc k tomu patří. Proto se teď budou hodit tipy na lehká a zároveň pestrá jídla. Až se na ně podíváte a nějaké si zvolíte, čeká vás pak nejdůležitější krok. Ten totiž ovlivní, jak vám bude pokrm chutnat. Jedná se o výběr surovin. Zkuste lokální produkty přímo z vašeho kraje. Mají úžasnou chuť, protože jsou čerstvé a voňavé. Navíc pokud na jejich obalu uvidíte zeleno-modré logo s nápisem Regionální potravina, máte o kvalitu postaráno.
Zeleninový dip
Čím si obohatit téměř jakýkoliv pokrm? Maso, brambory, chipsy, tortilly? Poctivým zeleninovým dipem! V tom našem se skrývají rajčata, papriky, cibule, česnek, cuketa, lilek, mrkev, zázvor a z dochucovadel také jablečný ocet. Doporučujeme ten s poetickým názvem Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra. Připravuje se podle rodinné receptury z jablek ze sadů v Bílých Karpatech. Než dorazí k vám na stůl, musí zrát 2–3 roky. Díky tomu, že není filtrovaný a ani pasterizovaný, si uchovává mnoho cenných látek. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina ve Zlínském kraji.
Počet porcí: 1 sklenice na zavařování
Doba přípravy: 90 minut
Náročnost: *
Ingredience:
900 g oloupaných rajčat
2 střední mrkve
3 červené papriky
3 střední cibule
1 cuketa
1 lilek
3 stroužky česneku
50 g zázvoru
3 lžíce rajčatového protlaku
1 chilli paprika
80 ml jablečného octa Zlaté jablíčko od Mgr. Evžena Uhra ze Zlínského kraje
sladká paprika, sůl, pepř, semínka hořčice, cukr
Postup:
- Rajčata spaříme 20 sekund ve vroucí vodě, poté je zchladíme ve vodě s ledem a můžeme je oloupat. Poté rajčata, papriky, cibuli, cuketu, lilek, chilli a česnek nakrájíme na kostičky a vložíme do hrnce. Přidáme protlak. Nastrouháme mrkev nahrubo a zázvor najemno a také přidáme do hrnce.
- Zeleninu dusíme na mírném ohni asi 30 minut. Poté přidáme všechno koření a rozdrcená hořčičná semínka. Přidáme jablečný ocet a dusíme 40 minut nebo až se zelenina rozdusí
a pěkně spojí. - Horkou zeleninu můžeme přendat do zavařovacích sklenic, zavřít a nechat vychladnout.
Zdroj: regionalnipotravina.cz