Vařili jste už něco s pivem? Pokud vás tato premiéra teprve čeká, těšte se. Pivo totiž dodá pokrmu jedinečný šmrnc. V našem receptu ho využijeme na podlití masíčka, které na konci naservírujeme společně s orestovaným špenátem a opečeným křupavým česnekem. Vraťme se ale ještě k pivu, které je poměrně zásadní. Což takhle zkusit vítěze Regionální potraviny v Ústeckém kraji, tedy nefiltrovaný spodně kvašený polotmavý ležák Monopol Karlík z Pivovaru Monopol s. r. o.? Vaří se dvourmutovým způsobem z flájské vody, tří druhů sladů (plzeňského, karamelového, mnichovského) a žateckého chmele. Je pro něj charakteristická jantarová barva, příjemná hořkost a jemná karamelová chuť a vůně.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *
Ingredience:
700 g vepřového boku
lžička kmínu
1 cibule nahrubo
15 stroužků česneku
250 ml piva Monopol Karlík z Pivovaru Monopol s. r. o
700 g čerstvého špenátu
Postup:
- Maso si nakrájíme na větší kostky, osolíme, přidáme kmín, cibuli, 10 stroužků česneku na plátky a promícháme.
- Maso vysypeme na pekáč a podlijeme pivem.
- Vrabce pečeme na 160–180 °C hodinu a půl, dokud není maso měkké a zlatavé.
- V průběhu pečení maso přeléváme a obracíme.
- Zbylých 5 stroužků česneku si nakrájíme na plátky, dáme do velkého hrnce s olejem
a vypečeme do zlatova, česnek vytáhneme a na oleji orestujeme špenát zprudka. - Špenát osolíme a při servírování posypeme křupavým česnekem.
Zdoj: regionalnipotravina.cz