Sklizeň hroznů v severoitalském regionu Valpolicella přináší zatím dobré zprávy: kvalita hroznů je výborná, i když úroda je o něco menší než v roce 2023.
„Vinaři ve Valpolicelle letos znovu čelili složitým povětrnostním podmínkám, které nám stále zřetelněji ukazují vliv klimatických změn,“ říká Christian Marchesini, prezident vinařského konsorcia Valpolicella. „Složitý vývoj, kterým procházíme, vyžaduje nové dovednosti a výrobní postupy zaměřené na udržení kvality hroznů v tomto regionu. V dnešní ekonomické situaci je klíčové přizpůsobit vinařské postupy měnící se poptávce, především na mezinárodním trhu.“
Náročná sezóna 2024
Letošní rok byl náročný, s výskytem rostlinných chorob a nepříznivými povětrnostními jevy, což si od vinařů vyžádalo větší nasazení. Po vydatných srážkách v prvních měsících roku přinesly červenec a srpen nadprůměrné teploty. Objevila se i krupobití, která však naštěstí neovlivnila objem ani kvalitu úrody.
Kvalita hroznů Valpolicella 2024
Hrozny dosáhly ideální zralosti, s vyváženým obsahem cukru a kyselin, což předpovídá vína s výraznou svěžestí a kvalitou. Očekává se vysoká koncentrace antokyanů a polyfenolů, což by mělo vést k vínům s pevnou strukturou, dlouhou životností a sytou barvou, zejména u prémiových vín Amarone della Valpolicella DOCG a Recioto della Valpolicella DOCG.
Valpolicella a klimatické změny
Přibližně polovina vinic ve Valpolicelle je obhospodařována dle zásad ekologické udržitelnosti a v mnoha oblastech byly instalovány zavlažovací systémy. „To však na boj s klimatickými změnami nestačí,“ varuje Marchesini.
„Klimatické změny jsou výzvou, se kterou se bude muset vyrovnat celý primární sektor v Itálii, nejen vinařství. Podnebí má stále tropičtější rysy, s prudkými změnami mezi vydatnými srážkami a suchými obdobími s vysokými teplotami a intenzivními bouřkami, které mohou ohrozit úrodu. Letos jsme ve Valpolicelle měli štěstí – za celé léto 2024 jsme zaznamenali jen tři krupobití, a ta zasáhla jen malé oblasti bez větších dopadů na úrodu.“
Marchesini dodává, že právě díky odbornosti a tradičnímu umu vinařů bude možné i nadále produkovat špičková vína Valpolicella s chráněným označením původu, navzdory klimatickým výzvám budoucnosti.