Jakmile se listí na podzim zbarví do žluta, oranžova a odstínů červené a hnědé, je čas na změnu jídelníčku. Barvy, které dominují přírodě, by měly hrát prim i na našem stole. Sladké zdravé plody bez pecek, které dozrály na španělských svazích, doplňují podzimní menu o řadu vitamínů, minerálů a antioxidantů. A díky své lahodné chuti se kaki Persimon Bouquet hodí do celé řady jídel – ať už jako variace jiného ovoce či jako nový a originální chuťový prvek. Vyzkoušet kaki můžete na sladko či na slano, chutnat bude v obou případech. Inspirujte se recepty na celý den a zajistěte si celodenní příjem vitamínů a skvělé chuti!
Podzimní salát s kaki a vejcem
Spojení kaki, hrušky a vajíčka je pro salát velmi netradiční. Přesto se v tomto jídle chutě krásně prolínají. Zmíněné suroviny se navíc postarají o to, aby byl salát dostatečně sytý i v podzimních měsících. Potřebujete:
1 kaki Persimon Bouquet
2 plné hrsti baby špenátu
1 hrušku
malé brambory
1 vejce
slunečnicová semínka
med
balsamico
přepuštěné máslo nebo rostlinný olej
sůl
pepř
Nejdříve si překrojte brambory a dejte je vařit, dokud nezměknou. Potom dejte vařit vajíčko, a to zhruba na 7 minut. Mezitím si připravte talíř, na který naskládejte špenát, hrušku nakrájenou na menší půlměsíčky a kaki nakrájené na plátky, které ještě rozpulte. Jakmile se uvaří brambory, rozpalte pánev a na přepuštěném másle nebo rostlinném oleji je opečete dozlatova. Naskládejte je na talíř k ostatním surovinám. Zasypejte slunečnicovými semínky, osolte, opepřete a přelijte balsamicovým octem a medem.
Asijské nudle s kaki a trhaným kuřecím masem
V asijských receptech se maso často mísí s ovocnými chutěmi. Kombinace kaki a kari pasty se dost možná stane evergreenem i ve vaší kuchyni. Stačí jen dát tomuto snadnému receptu šanci.
1 kaki Persimon Bouquet
300 g kuřecích prsou
1 dcl sójové omáčky
2 cibule
1 stroužek česneku
1 lžíce zelené kari pasty
1 balení rýžových nudlí
sůl
Nejdříve si připravte maso. Smíchejte sójovou omáčku, kari pastu a česnek. Kuře si několikrát nakrojte a omáčku do něj vetřete. Opečte na troše olivového oleje a cibuli, přidejte zhruba 100 ml vody, přiklopte a nechte asi 30 minut probublávat pod pokličkou. Mezitím si připravte rýžové nudle podle návodu na obalu. Cibuli nakrájejte na kolečka a opatrně ji na středním plameni opékejte na troše oleje. Jakmile začne být hnědá, přidejte k ní 2 lžíce třtinového cukru. Počkejte až se rozpustí a potom stáhněte z plamene. V hrnci vidličkami natrhejte kuře a přidejte na nudličky nakrájené kaki. Zamíchejte dohromady. Na nudle naneste omáčku s kuřecím masem a kaki, ozdobte karamelizovanou cibulkou a koriandrem.
Kuře z jednoho pekáčku s kaki, brokolicí a batáty
Kaki Persimon Bouquet nepatří jen do sladkých jídel či předkrmů a svačinek. Jeho netradiční chuť potrhne i nejeden slaný pokrm. Vyzkoušejte kaki v kombinaci s kuřetem, nebudete věřit, jak skvěle chutná. Kaki dodá vůni exotiky a udrží maso šťavnaté. Takže, co víc si přát než delikátní a zdravý oběd či večeři.
Spotřebujete:
1 brokolice
1 batáta
1 kaki Persimon Bouquet
2 kuřecí prsa (zhruba 400 g)
chilli
kari koření
sušený česnek
oregano
olivový olej
sůl
pepř
Brokolici, batáty i kaki nakrájejte na podobně velké kostičky a dejte do pekáčku. Přisypejte kari koření, chilli a pokapejte olivovým olejem. Nechte péct v předem vyhřáté troubě při 180 stupních. Mezitím, co se zelenina peče, si připravte kuřecí prsa. Osolte je, opepřete a posypejte trochou koření třeba oregana a sušeného česneku. Pánev s olejem rozpalte a zprudka si na nich prsa opečte z obou stran. Potom kuře vložte na zeleninu a dopékejte 15 minut.
Kaki panna cotta
Lehká sladká panna cotta je jedním z nejoblíbenějších italských dezertů a jeho příprava by měla zabrat pouhých pár minut. Pochází údajně ze severozápadní oblasti Piemontu a skvěle se páruje s nejrůznějším ovocem. Vyměňte obvyklé maliny za oranžové kaki a sladké překvapení je na světě.
1 kaki Persimon Bouquet nakrájené na malé kostičky
200 ml smetany nebo kokosového mléka
4 plátky želatiny
1/2 vyškrábaného vanilkového lusku
2 lžíce třtinového cukru
30 ml vody
Nejdříve si namočte želatinu ve vodě a chvíli ji nechte nasát. Mezi tím vložte polovinu nakrájeného kaki do rendlíku a zasypte třtinovým cukrem. Přidejte malé množství vody a nechte lehce provařit, dokud cukr s vodou nezhoustne. Do druhého rendlíku nalijte smetanu, přidejte vanilku a začněte zahřívat do mírného varu. Třetinu smetany odlijte a vložte do ní želatinu. Jakmile se želatina rozpustí nalijte vše zpět. Řádně promíchejte, přelijte do skleniček a nechte ztuhnout v lednici. Smíchejte kaki, které se lehce povařilo v sirupu, s čerstvým kaki a ozdobte s ním panna cottu.
Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Billa, Globus a v kamenných maloprodejnách. Cena se pohybuje od 8 do 18 Kč za kus. Více informací na www.nejkaki.cz.