Na oslavy konce roku jsme pro vás připravili speciální výběr originálních a kreativních receptů. Ať už dáváte přednost tradičnímu slavnostnímu jídlu nebo tematickému slavnostnímu menu, rychlé a nejgurmánštější recepty, se kterými zaručeně uspějete, jsme pro vás shromáždili zde.
Pro návštěvy k ranní či odpolední kávě připravte Sakrajdu, tradiční staročeský pokrm, se kterým zaručeně uspějete. Závin na první pohled připomíná tradiční štrůdl, ale již při prvním soustu vás překvapí svou šťavnatostí, kterou mu dodává švestková náplň z povidel. Navíc v těstě nechybí perníkové koření, sladký med ani křupavé oříšky.
Povidlová slavnostní Sakrajda
Suroviny:
Těsto
300 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
2 lžičky Perníkového koření Vitana
1/2 Kypřícího prášku do pečiva Vitana
2 lžíce medu
2 vejce
3 lžíce mléka
1 lžíce rumu
80 g změklého másla
strouhaná kůra z 1/2 citronu
2 lžíce kakaa holandského typu
hladká mouka na pomoučení
Náplň
150 g švestkových povidel
150 g vlašských ořechů
Postup: Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, 1 vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc uložíme do lednice.
Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknout. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu. Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečící papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda. Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.
Při sestavování menu se můžete zamyslet také trošku jinak nad hlavním pokrmy. Vsaďte na originalitu a pohostěte své blízké vegetariánským menu, ve kterém má čestné místo bramborový salát.
Lesní bramborový salát
Suroviny:
1 kg brambor
80 g šalotky
80 g sterilovaného hrášku (bez nálevu)
4 středně velké mrkve
5 ks kyselých okurek
300 g Poctivé majonézy Vitana
1 lžíce hořčice
100 g smrkového džemu (z mladých výhonků)
150 g jedlých kaštanů
citrónová šťáva
Na ozdobu:
smrkový džem
křepelčí vajíčko
Postup: Uvaříme brambory a také v octové vodě pomalu uvaříme mrkev. Troubu rozpálíme na 200 °C a pečeme kaštany po dobu 10 až 15 minut. Nakrájíme kyselé okurky, mrkev, kaštany a brambory. Vše smícháme, přidáme hrách a spařenou šalotku. Majonézu smícháme se smrkovým džemem, citronovou šťávou a hořčicí. Přidáme sůl, pepř a smícháme s majonézou. Nakonec smícháme vše dohromady. Udíme a podáváme na dřevu.
Tip navíc: Pokud chcete přizpůsobit salát i svým vegetariánským přátelům, doporučujeme místo Poctivé majonézy použít klasickou sojanézu.
Vánoční Wellington, nejen pro vegany
Suroviny:
1 sáček Naturli‘ Shape Me mleté
4 lžíce oleje na smažení
1 červená cibule
100 g žampionů
2 stroužky česneku
2 lžíce sušených brusinek
1 hrst čerstvého špenátu
10 ml ovesného nápoje
2-3 lžíce pšeničné mouky
1 balení listového těsta
2 polévkové lžíce alternativního (rostlinného) másla
Sůl a pepř na ochutnání
Recept: Očistěte a nakrájejte houby, cibuli a česnek na malé kousky. Osmažte je na oleji. Přidejte Naturli‘ Shape Me mleté, brusinky a vše promíchejte. Podle chuti osolte a opepřete a nechte několik minut smažit. Následně přidejte špenát, případně ještě dochuťte. Hmotu přendejte do mísy, přidejte ovesné vločky a mouku. Míchejte, dokud se vše nespojí v jednotnou hmotu. Vyválejte listové těsto a doprostřed položte směs z rostlinného mletého masa, který vytvarujte jako bochník. Konce listového těsta přeložte k sobě kolem mletého a poté těsto potřete rozpuštěným rostlinným máslem.
NaturliI‘ Wellington pečte na horkovzduch 30-40 minut při 180 °C. Podávejte s bramborovým salátem.
Děti i přátelé se štěstím rozplynou nad chutnou a lehkou zmrzlinou jako dezert, která je pouze z rostlinných přísad. Věděli jste ale, že zmrzlina nemusí sloužit pouze jako dezert? Zkuste si ji vychutnat třeba jako aperitiv – malinový sorbet s proseccem je dokonalou kombinací. Děti budou pro změnu nadšené ze sváteční zmrzlinové svačiny jako sandwiche politého čokoládou, nebo z poháru se sušenkami, šlehačkou a třeba prskavkou. Vánoční atmosféru můžete vykouzlit také přípravou netradiční perníkové zmrzliny, kterou můžete nahradit již snězené cukroví.
Sváteční perníková zmrzlina
Suroviny:
10 lžic moučkového cukru
2 lžičky Perníkového koření Vitana
400 ml smetany ke šlehání (40%)
8 ks perníčků nebo perníkových sušenek
4 žloutky
Popis: Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka, trvá to zhruba 2–3 minuty. Vmíchejte perníkové koření a znovu prošlehejte, až se rovnoměrně rozptýlí. V jiné míse ušlehejte smetanu do polotuha. Vmíchejte ji do žloutkové směsi. Podle chuti do ní rozdrobte dva perníčky a zlehka promíchejte.
Směs vlijte do nádoby zmrzlinovače a nechte umíchat zmrzlinu, zhruba po 30–40 minutách začne být hutná. Přesuňte ji do plastové nádoby, rozdrobte do ní zbylé sušenky, promíchejte a uložte alespoň na 3 hodiny do mrazáku.
Pokud zmrzlinovač nemáte, nalijte směs do plastové nádoby s víčkem, rozdrobte do ní zbylé sušenky, lehce promíchejte, přiklopte nádobu víčkem a vložte do mrazáku na 10–12 hodin. Z počátku každých 20 minut, po 3 hodinách každou půl hodinu a po 6 hodinách jednou za hodinu promíchejte směs vidličkou, abyste rozbili případné ledové krystalky. Zmrzlina bude po zmrznutí krásně krémová.
Pro zdokonalení večera si můžete připravit také horký nápoj na oslavu půlnoci venku pod ohňostrojem, nebo sváteční kořeněné cuba libre se skořicí. Další inspirace následuje a my přejeme především „Šťastné svátky“!
Poctivá Majonéza/Tatarka Vitana
Během vánočních oslav bývá více než kdy jindy poptávka po klasickém bramborovém salátu. S Poctivou Majonézou či Tatarkou od Vitany, které díky kombinaci vaječných žloutků a kvalitního oleje mají ideální chuť, budou vaše pokrmy skvěle vychucené. Nezapomeňte je využít také jako základ pomazánek, na ozdobení studené mísy nebo na přípravu slavnostních chuťovek. Vybírat můžete ze tří velikostí balení – malé (90 ml), střední (225 ml) a velké (425 ml).
Doporučená cena: malá 13,90 Kč / střední 46,90 Kč / velká 87,90 Kč
Shape me mleté Naturli‘
Tohle rostlinné mleté maso je skvělým pomocníkem pro jakékoli vaření. Jak napovídá jeho název, můžete si jej vytvarovat dle libosti a vytvořit tak veggie burgery, veggie kuličky nebo jej použít do omáčky na lasagne. Navíc si jej můžete okořenit dle chuti a přidat do směsi bylinky, fazole nebo třeba kukuřici. Fantazii se meze nekladou, takže z jednoho základu můžete vytvořit několik variant pokrmu.
Doporučená cena: 109,90 Kč
Perníkové koření Vitana
Pokud jste milovníky klasického koření, můžete bez obav zůstat u vyvážené směsi mleté skořice, badyánu a hřebíčku, vytvořené podle originální receptury. Kromě tradičních perníčků a domácí perníkové zmrzliny ji můžete použít také do sladkého pečiva nebo s ní provonět domácí horkou čokoládu.
Doporučená cena: 23,90 Kč
Pyramidky koření Vitana
Ať už se chystáte překvapit své hosty nápojem z horkých jablek či oblíbeným svařeným vínem, hodí se mít v zásobě Pyramidky od Vitany. S nimi totiž budete mít přípitky hotové během pár minut. Navíc obsahují velké kousky kvalitního koření, které nápojům dodají tu správnou chuť Vánoc. Vybraný sáček s kořením můžete hodit přímo do hrnce, jen před podáváním jej nezapomeňte vyjmout.
Doporučená cena: 23,90 Kč
Skořice mletá Vitana
Jemná, silně aromatická mletá skořice by neměla chybět v téměř žádném ze sladkých pokrmů, kterými budete hostit své návštěvy během vánočních svátků. Skvěle funguje v kombinaci s pomerančem, jablky, čokoládou, ale i kávou a samozřejmě punčem. Přidáním špetky skořice do jakéhokoli horkého, ale třeba i studeného nápoje vznikne jedinečně chutný vánoční aperitiv.
Naturli’ zmrzliny
Ať už jste stoprocentní vegani, nebo jen rádi objevujete a zkoušíte nové věci, tyhle rostlinné zmrzliny od Naturli’ byste neměli při vánočních slavnostech vynechat. Vyplatí se mít je v zásobě a nabídnout je svým hostům jen tak samotné jako osvěžující dezert nebo je přidat do aperitivu. Vybírat můžete hned ze čtyř oblíbených příchutí: Raspberry & Choco – malinová s kousky hořké čokolády, bezlepková Cookie Dough – s kousky sušenkového těsta, Double Trouble – kakaová s kousky brownies a slaný karamel s praženými mandlemi – Salty Caramel.
Doporučená cena: 169,90 Kč