Přejít na obsah
19. 7. 2025
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify

Life4you.cz

lifestyle, kultura, cestování …

  • LIFESTYLE
    • DOMÁCÍ MAZLÍČCI
    • KOSMETIKA
    • PRO MUŽE
    • PRO ŽENY
    • PRO DĚTI
    • TECHNOLOGIE
  • CESTOVÁNÍ
    • PO EVROPĚ
    • PO ČECHÁCH
    • S Life4you NA CESTÁCH
    • ZOO, BOTANICKÁ ZAHRADA
  • ZDRAVÍ
  • BYDLENÍ
  • GASTRONOMIE
    • SVĚT PIVA
    • SVĚT VÍNA
    • VAŘENÍ
  • KULTURA
    • FILM
    • DIVADLO
    • HUDBA
    • KNIHY
    • GALERIE, MUZEA, VÝSTAVY
    • TV – ROZHLAS
  • AUTO – MOTO
  • SPORT
  • ZPRÁVY
    • Z DOMOVA
    • ZE SVĚTA
  • TESTY
  • SOUTĚŽE
podcasty
  • Domů
  • GASTRONOMIE
  • Fermentace jako základní kámen pro zdraví
  • GASTRONOMIE

Fermentace jako základní kámen pro zdraví

Life4you.cz - MP 13. 10. 2023 8 min čtení
Probio

Fermentace je magický proces, který proměňuje potraviny a zlepšuje naše zdraví. Udržuje trávicí systém člověka v optimálním stavu, posiluje imunitu, dodává tělu mnoho vitamínů a prodlužuje trvanlivost potravin.

Fermentace je tradiční a generacemi ověřený proces, jak uchovávat potraviny. Když naši předci neměli mrazák, lednici ani konzervační přípravky, nezbývalo jim než se spoléhat na přirozené fungující metody, což bylo kvašení. K tomu přirozeně docházelo díky mikroorganismům. Také dnes je tato metoda jedna z nejspolehlivějších a nejvíce přínosných. Vedlejším produktem fermentace jsou navíc konzervanty – kyselina mléčná a octová, a také alkohol. Tyto konzervanty napomáhají déle uchovávat potraviny, a ještě navíc vytvářejí úplně nové chutě – tzv. umami, pátou chuť.

 

Fermentované potraviny jsou tajným klíčem ke stravitelnosti. Mikroorganismy, které se v procesu uplatňují, štěpí cukry a škroby, což vede k tomu, že jídlo je pro náš trávicí systém mnohem stravitelnější. Kromě toho jsou fermentované potraviny bohaté na vitamíny C a B, obsahují omega-3 mastné kyseliny a probiotika a fungují jako přírodní antioxidanty. Obsažené živiny pak dělají zázraky pro naše trávicí systémy, zvyšují naši imunitu, a dokonce mohou zastavit množení škodlivých bakterií.

Společnost PROBIO nabízí širokou škálu produktů, které mohou podpořit cestu k lepšímu zdraví. „Pokud se rozhodneme fermentovat, je nejlepší zvolit celozrnné plodiny, protože v obalu jejich zrna se nachází cenná vláknina, vitamíny, minerální látky a antioxidanty, a právě tyto živiny jsou pro naše tělo neocenitelné,“ tvrdí Martin Hutař, spolumajitel společnosti PROBIO. „Nejlepší volbou celozrnných plodin by mohla být právě jednozrnka a dvouzrnka, které se skvěle hodí do salátů, polévek či do rizota. Obilovina čirok chutná výborně jako zavářka do polévek, je báječná do zeleninového salátu a po rozvaření vám poslouží na kaši či pomazánku. Zároveň se dá z čirokové mouky upéct slané i sladké pečivo. A pak tu máme špaldu. Ze špaldové mouky se dají udělat spousty zázraků včetně vynikajících lívanců, palačinek a koblih a také kváskový chléb. Velmi dobrou volbou je také granola, tedy fermentované celozrnné müsli v bio kvalitě, a to jak s čokoládou či kokosem, tak s jahodami, kterou fermentujeme a pečeme v naší pekárně“ doplňuje Martin Hutař.

www.probio.cz

 

Fermentování a kváskování s Probio

Proč fermentovat?

  1. Kvašení je spolehlivá, fungující, tisíciletími ověřená metoda.
  2. Jedná se o přirozený a ekologický proces, není potřeba přidávat žádné umělé přípravky zvenčí.
  3. Během celého procesu se složitější látky v potravinách štěpí na jednodušší, pro naše tělo jsou v této formě stravitelnější a živiny mnohem lépe využitelné.
  4. Současně se fermentováním odstraňují tzv. antinutriční látky, které naše tělo mohou zatěžovat. V obilovinách jsou to například fytáty.
  5. Fermentaci můžeme nazvat léčivou – fermentované potraviny podporují naši střevní mikroflóru, která ovlivňuje fungování celého těla, má vliv na imunitu a činnost dalších orgánů a je prevencí alergií a infekcí.
  6. V nafermentovaných potravinách se vyskytuje více vitamínů i antioxidantů. Fermentace dělá potraviny bohatšími a tím obohacuje i nás samotné.
  7. Samotný proces kvašení trvá sice dlouho, několik hodin až několik dnů, ale vy jen proces nastartujete a více už se o průběh nemusíte starat. Je tedy při součtu věnovaného času velmi časově nenáročný.
  8. Fermentování je finančně nenákladné. Probíhá samo a úplně zdarma.
  9. V dnešní době se k fermentaci vracejí spousty domácností, kuchařů a špičkových restaurací. Kvašení je moderní a trendy záležitost.
  10. A hlavně to dobře chutná🙂

Co fermentovat?

Základem jsou kvalitní suroviny z čistého prostředí bez chemického zatížení.

Nejznámější fermentační prostředek je chlebový kvas vznikající nafermentováním mouky s vodou. Máme s ním mnoho let zkušeností, a přestože chléb pečeme pravidelně, stále kvásek vnímáme jako takový živý zázrak.

Životodárný elixír podporující odolnost našeho těla je fermentování zeleniny. Nabízí se několik variant a výborná je například směs zelí, čínského zelí, ředkviček, mrkve a cibule. Ale fermentovat se dá v podstatě jakákoliv zelenina.

Postupně jsme založili kvásky z dalších mouk z našeho bio mlýna a byla radost pozorovat proces barev. Kvásek z pohankové mouky, z mouky z červené čočky, žlutého hrachu, ze špaldové mouky. Každý je jiný, má trochu jiné vlastnosti i využití, každý jinak krásně voní, jsou bublinkaté, aktivní a živé. Z nich se peče sladké a slané pečivo, loupáky, pizzy a další.

Na snídani jsou výtečné nafermentované ovesné vločky, tzv. overnight kaše. Večer zalijete vločky vodou, mlékem či obilným nápojem, přidat můžete i oříšky a semínka a vše necháte pěkně nabobtnat. Ráno máte na snídani hotový snadno stravitelný výživný pokrm, který je přímo nabitý živinami a energií na celé dopoledne. Fermentované vločky jsou pohlazením našeho trávicího systému a naše střevní bakterie tak dostanou pořádnou porci vlákniny, aby nám dobře sloužily.

Chutnou variantou jsou fermentované obiloviny. Několikadenní fermentace pěkně nastartuje štěpící procesy a obiloviny získají lehce nakyslou chuť. Po 48 hodinách jsou akorát tak al dente. Jsou takovým příjemným zpestřením coby příloha, zavářka do polévky nebo do salátu. Samostatně se potom nafermentované případně uvařené obiloviny dají využít jako hlavní jídla v různách kombinacích. Dokáží nahradit halušky, gnocchi, rýži… variant, chutí i vůní je bezpočet, stačí nechat pracovat fantazii. V této podobě jsou také velmi dobře stravitelné.

Fermentování přináší nové možnosti, chutě a kombinace. Je to hravé, zábavné, zdravé, chutné, obohacující a pečující.

Recepty s Probio: 

Jednozrnka se špenátem a sýrem

Ingredience na 2 porce

  • 200 g bio jednozrnky PROBIO
  • 4 lžíce oleje – bio olivový extra panenský BIOLINIE
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 300 g špenátových listů
  • 2 dcl smetany na vaření
  • sůl mořská jemná BIO BIOSAL
  • 200 g balkánského sýru
  • vejce
  • Snimek obrazovky 2023 10 11 140820

V hluboké pánvi rozehřejeme asi lžíci oleje. Cibuli nakrájíme najemno a necháme zesklovatět. Přisypeme rozmačkaný česnek a asi minutu mícháme. Přidáme očištěný špenát a mícháme, dokud neovadne. Poté vmícháme smetanu s trochou nastrouhaného sýru. Promícháme s nafermentovanou a uvařenou jednozrnkou a prohřejeme. Podáváme posypané nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem a rozkrojeným vejcem.

 

 

Čirokové rizoto s houbami

 

Ingredience na 2 porce:

160 g čiroku

hrst sušených hub

1 šalotka

2 lžíce olivového oleje

50 ml bílého vína

asi 3 hrnky zeleninového vývaru

1 lžička najemno nakrájeného tymiánu

½ lžičky najemno nakrájeného rozmarýnu

½ lžičky drceného kmínu

sůl

čerstvě mletý pepř

30 g nastrouhaného parmezánu + k podávání

15 g másla

Cirok

Postup:

Čirok den předem namočte. Jednak se tím zkrátí doba varu a také tím zlepšíte jeho stravitelnost. Druhý den sceďte a v cedníku propláchněte čistou vodou. Houby zalijte asi hrnkem vroucí vody. V pánvi rozehřejte olej. Šalotku nakrájejte nadrobno a restujte dozlatova. Vsypte čirok a minutu až dvě míchejte. Podlijte vínem a míchejte, dokud se nevypaří. Pak vlijte houby i s nálevem a na středním plameni zase dál míchejte, dokud se tekutina nevypaří. Do pánve přidejte nakrájené bylinky a koření, osolte. Podlévejte postupně vývarem a za občasného míchání nechte vypařovat, dokud nebude čirok měkký. Když je čirok měkký, přilijte trochu vývaru, aby nebylo „rizoto“ suché. Přidejte do pánve nastrouhaný parmezán a máslo a míchejte, dokud se nerozplynou. Ihned servírujte. Podle potřeby posypejte parmezánem

 

Jednozrnka s omáčkou romesco

 

Ingredience na 2 porce:

180 g jednozrnky

 

Omáčka romesco:

1 větší červená paprika

2 rajčata

1 menší červená cibule

2–3 stroužky česneku

20 g blanšírovaných mandlí

2 kousky sušených rajčat v oleji

1 lžíce olivového oleje

citronová šťáva

1 lžička mleté uzené papriky

sůl

čerstvě mletý pepř

K podávání:

rukola

čerstvý kozí sýr nebo například halloumi, tofu nebo tempeh

semínka podle chuti

Jednozrnka

Postup:

Den předem dejte namočit jednozrnku. Zlepší se tím její stravitelnost a zkrátí se doba vaření.

Druhý den pšenici sceďte, přendejte do čisté vody, osolte a uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. Papriku položte na plech vyložený pečicím papírem. Z rajčat vyřízněte bubáky a na druhé straně – na špičce – nařízněte do křížku. Položte dál od paprik křížkem vzhůru. Rajčata během pečení pouštějí šťávu, je lepší, když se papriky nebudou v tekutině máčet. Oloupanou cibuli překrojte a položte na plech (je jedno kam). Zeleninu pečte 50 minut při 200 °C. Po 20 minutách pečení obraťte opatrně papriky a přidejte do trouby neoloupané stroužky česneku.

Po upečení opatrně přendejte papriky do mísy a zakryjte fólií. Nechte několik minut zapařit. Mezitím mandle opečte dozlatova na pánvi. Nasypte do food procesoru. Z teplých rajčat sloupněte slupku a vymačkejte šťávu. Pravděpodobně se vám bude nejlépe pracovat pomocí kleští. Stroužky česneku oloupejte. Rajčata i česnek přidejte do robota. Papriky přendejte na talíř a opatrně oloupejte. Uvnitř bude horká pára a tekutina. Papriku zbavte semínek a osušte papírovou utěrkou. Přidejte do food procesoru. Přidejte sušená rajčata, trochu olivového oleje, lžičku až dvě citronové šťávy, mletou papriku, sůl a pepř a mixujte dohladka. Podle chuti můžete přidat najemno nasekané bylinky. Omáčku promíchejte s uvařenou jednozrnkou. Naservírujte na talíře, posypejte rukolou a doplňte sýrem nebo rostlinnou alternativou.

 

 

 

www.probio.cz

Tags: vaření

Pokračovat ve čtení

Předchozí článek: Pacientům s afázií pomůže nový portál „Co je afázie“ i edukace veřejnosti
Další článek: Míša Růžičková natočila videoklip s talentovanou Adélkou Hesovou

Trendy

Podzim v Tyrolsku: Čas na přírodu, pohodu a nové úhly pohledu Podzim v Tyrolsku, panoramatické stezky, Haimingské trhy, Bio-Bergbauernfest 1

Podzim v Tyrolsku: Čas na přírodu, pohodu a nové úhly pohledu

19. 7. 2025
FIT kaše – zdravý rituál, který si zamilujete FIT kaše, rýžová Probio kaše Banán & Čokoláda, Pohanková kaše Natural 2

FIT kaše – zdravý rituál, který si zamilujete

19. 7. 2025
Sport, hudba a nezapomenutelné zážitky na dalším ročníku Houmrova triatlonu a HoumrFestu 2025 v Jiříkově Houmruv triatlon a HoumrFest 2 3

Sport, hudba a nezapomenutelné zážitky na dalším ročníku Houmrova triatlonu a HoumrFestu 2025 v Jiříkově

18. 7. 2025
Myčka jako chytrá investice do vaší domácnosti. Vsaďte na prověřenou kvalitu Miele Miele, myčka, domácnost 4

Myčka jako chytrá investice do vaší domácnosti. Vsaďte na prověřenou kvalitu Miele

18. 7. 2025
Fakta, góly a gril: Objevte svět ženského fotbalu a chutí s Hellmann’s Hellmann’s, recept, vaření, grilování, špíz, Ženský fotbal, UEFA Women’s EURO 2025 5

Fakta, góly a gril: Objevte svět ženského fotbalu a chutí s Hellmann’s

18. 7. 2025
Novinka od Florentine: Tonikum, které vypadá jako sérum a funguje jako zázrak Florentine, tonikum, kosmetika 6

Novinka od Florentine: Tonikum, které vypadá jako sérum a funguje jako zázrak

18. 7. 2025

Související články

Fakta, góly a gril: Objevte svět ženského fotbalu a chutí s Hellmann’s Hellmann’s, recept, vaření, grilování, špíz, Ženský fotbal, UEFA Women’s EURO 2025
4 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Fakta, góly a gril: Objevte svět ženského fotbalu a chutí s Hellmann’s

18. 7. 2025
Projekt Pijte s mírou dorazí do Jeseníků. Heineken ČR podpoří bezpečnou cyklistiku bez promile Pijte s mírou , pivo, Heineken ČR
3 min čtení
  • SVĚT PIVA
  • GASTRONOMIE

Projekt Pijte s mírou dorazí do Jeseníků. Heineken ČR podpoří bezpečnou cyklistiku bez promile

14. 7. 2025
Návrat k přirozenému jídlu. Recepty našich předků jako inspirace pro zdravější a delší život Recepty, vaření, Kysané zelí, okurky, kvašená řepa, Rudolf Pohl
4 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Návrat k přirozenému jídlu. Recepty našich předků jako inspirace pro zdravější a delší život

14. 7. 2025
Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu 5 MUMM, MUMM Cordon Rouge, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary
2 min čtení
  • GASTRONOMIE

Oslava elegance: piknik šampaňského MUMM zazářil na karlovarském festivalu 5

13. 7. 2025
Slunce, skořice a ricotta: svěží koláč pro letní piknik svěží koláč
3 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Slunce, skořice a ricotta: svěží koláč pro letní piknik

13. 7. 2025
Zeleninové placky: Chuť léta na talíři – Cuketovo-mrkvové placky Zeleninové placky, recept, vaření, Cuketovo-mrkvové placky
6 min čtení
  • VAŘENÍ
  • GASTRONOMIE

Zeleninové placky: Chuť léta na talíři – Cuketovo-mrkvové placky

12. 7. 2025

Další web life4you.cz

Křižovatka chutíKřižovatka chutí

PODCASTY

REKLAMA

Hambalek-DESIGN

ARCHIV ČLÁNKŮ

Červenec 2025
Po Út St Čt Pá So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
« Čvn    

Odběr newsletteru

Chcete mít každý den v emailu denní souhrn všech vydaných článků na webu? Není problém, zaregistrujte se k našemu newsletteru.

registrace 

Možná jste přehlédli

Podzim v Tyrolsku: Čas na přírodu, pohodu a nové úhly pohledu Podzim v Tyrolsku, panoramatické stezky, Haimingské trhy, Bio-Bergbauernfest
5 min čtení
  • PO EVROPĚ
  • CESTOVÁNÍ

Podzim v Tyrolsku: Čas na přírodu, pohodu a nové úhly pohledu

19. 7. 2025
FIT kaše – zdravý rituál, který si zamilujete FIT kaše, rýžová Probio kaše Banán & Čokoláda, Pohanková kaše Natural
2 min čtení
  • LIFESTYLE

FIT kaše – zdravý rituál, který si zamilujete

19. 7. 2025
Sport, hudba a nezapomenutelné zážitky na dalším ročníku Houmrova triatlonu a HoumrFestu 2025 v Jiříkově Houmruv triatlon a HoumrFest 2
3 min čtení
  • KULTURA

Sport, hudba a nezapomenutelné zážitky na dalším ročníku Houmrova triatlonu a HoumrFestu 2025 v Jiříkově

18. 7. 2025
Myčka jako chytrá investice do vaší domácnosti. Vsaďte na prověřenou kvalitu Miele Miele, myčka, domácnost
4 min čtení
  • BYDLENÍ

Myčka jako chytrá investice do vaší domácnosti. Vsaďte na prověřenou kvalitu Miele

18. 7. 2025
  • Spolupracujeme
  • Nabídka inzerce
  • GDPR
  • info@life4you.cz
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • Spotify
Copyright © 2021 - 2025 Všechna práva vyhrazena.
Spravovat Souhlas
Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení, technologie jako jsou soubory cookies. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat údaje, jako je chování při procházení nebo jedinečná ID na tomto webu. Nesouhlas nebo odvolání souhlasu může nepříznivě ovlivnit určité vlastnosti a funkce.
Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit předvolby
{title} {title} {title}