
Můžeme se cítit relativně zdravě, přesto v našem těle může probíhat chronický zánět, který zhoršuje regeneraci, urychluje stárnutí a připravuje půdu pro vážná onemocnění. Lze mu snaží čelit i přírodní cestou: stoupá zájem o kurkumin, resveratrol a omega-3.
Lékárníci radí hledat řešení dřív, než přijdou zdravotní problémy. Rostoucí zájem o prevenci potvrzuje i chování zákazníků na Lékárna.cz. „Prevenci chronického (tichého) zánětu je vhodné řešit už od 30.–40. roku života. Ženy kolem perimenopauzy jsou zvlášť ohroženou skupinou – dochází ke ztrátě hormonální ochrany a zpomalení regenerace. Čím dříve začnete, tím větší šanci máte zachovat si funkční a zdravé stárnutí,“ říká Mgr. Pavla Horáková, vedoucí online poradny Lékárna.cz. Lékárníci doporučují účinné a šetrné možnosti, jak tělo posílit – a podle prodejních dat právě k přírodní protizánětlivé podpoře přechází stále více lidí. Meziročně se zvýšily prodeje vybraných produktů s vitamínem D o 132 %, s kurkuminem o 140 %, s resveratrolem o 200 %, s probiotiky o 200 %, s česnekem o 366 %, se zeleným čajem o 790 %, s omega-3 dokonce o 2 525 %, tedy 25krát víc než v předchozím roce.
Jak zánět rozpoznat a jak ho přirozeně tlumit
Na chronický zánět mohou v některých případech upozornit i zvýšené hodnoty CRP – o možnost domácího testování roste dlouhodobě zájem i na Lékárna.cz. Pokud test ukáže zvýšené hodnoty, je vhodné upravit životní styl a zařadit podpůrná opatření. „Správnou kombinací stravy, pohybu, spánku a práce se stresem lze výrazně snížit aktivitu zánětlivých procesů,“ radí Horáková. Mezi vhodné potraviny patří zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny, fermentované produkty nebo koření jako kurkuma a zázvor. Doplnit lze i přírodní látky s ověřenými účinky. „Patří sem např. kurkuma, omega-3, zelený čaj, kvercetin, resveratrol, vitamín D či probiotika a prebiotika,“ uvádí lékárnice. Tyto látky působí protizánětlivě různými mechanismy:
- kurkumin snižuje aktivitu zánětlivých enzymů,
- resveratrol působí jako silný antioxidant, najdete ho třeba ve slupkách červeného hroznového vína,
- kvercetin obsažený např. v cibuli a jablkách, tlumí přehnané zánětlivé reakce,
- omega-3 pomáhá udržet imunitu v rovnováze, nejvíce se vyskytuje v rybách, lněném a chia semínku,
- vitamín D podporuje správnou funkci imunitního systému, najdete ho v rybím oleji a žloutcích vajec.
Příznaky si mnoho lidí spojuje s běžným stárnutím – ale ve skutečnosti se může jednat o projev dlouhodobého zánětu
„Chronický zánět nesouvisí s infekcí ani zraněním, ale s věkem, životním stylem, únavou organismu, stárnutím imunitního systému a oxidačním stresem,“ vysvětluje Horáková. Zánět se neprojevuje horečkou nebo otokem, ale negativně ovlivňuje kvalitu stárnutí, zvyšuje riziko civilizačních onemocnění a zhoršuje schopnost těla regenerovat. Tělo si navíc „pamatuje” i záněty z minulosti – například po virových infekcích nebo období výrazného stresu. I když akutní nemoc odezní, zánětlivá aktivita v organismu může přetrvávat měsíce, nebo dokonce roky. Mgr. Horáková dodává: „Chronický, nízkoúrovňový zánět často nemá ostré příznaky, ale laik si může všimnout různých změn, jako například:
- únavy, zpomalené regenerace, přibývání na váze, bolestí kloubů, zhoršení spánku nebo častějších viróz
- Mezi další signály patří mozková mlha, změny nálady, suchá a unavená pleť nebo tzv. stařecké ztuhnutí po ránu.
Zajímavostí je, že jedním z faktorů, který tento tichý zánět zhoršuje, je také sociální izolace. Osamělost zvyšuje hladiny prozánětlivých markerů v krvi. Stejně negativní vliv může mít i stav střevního mikrobiomu. „Podpora zdravého mikrobiomu například pomocí probiotik a prebiotik patří mezi nejúčinnější preventivní kroky proti chronickému zánětu,“ dodává Horáková.
Foto: Ilustrační, Pixabay