Co je pravdy na tom, že medvědí česnek dostal název po medvědech, pro které byl pochoutkou po zimním spánku nebo po starých Germánech, kterým přinášel medvědí sílu, se už nedozvíme. Jisté je, že čas medvědího česneku je právě nyní.
Kde roste medvědí česnek?
Nejrozšířenější oblastí výskytu medvědího česneku je Polabí. Má rád stinná a vlhká místa ve smíšených lesích. Kolem potoků pak často dělá zelené koberce.
Česneků, které v přírodě volně roste je několik druhů nejrozšířenějším je, ale právě česnek medvědí a česnek podivný.
Jak poznat medvědí česnek a nezaměnit s konvalinkou?
Ve stejných místech spolu můžeme najít česnek a konvalinku. Ta je na rozdíl od česneku jedovatá.
Rozdíl poznáte podle listů a podle vůně.
Medvědí česnek: listy vyrůstají samostatně přímo ze země a po česneku voní celá rostlina
Konvalinka: listy jsou dva a rostou proti sobě a vyrůstají ze společného stonku a voní pouze květ
Jaké jsou léčivé účinky medvědího česneku?
Patří mezi první jarní životabudiče. Je velmi důležitý antioxidant upevňující naši imunitu. Pomůže při chřipce, nachlazení, při respiračních problémech. Je bohatým zdrojem vitamínu C. Pro sportovce, těhotné ženy a děti je zajímavý pro obsah železa. Působí močopudně, čímž pročišťuje ledvinový systém těla.
Recepty:
Špenát z medvědího česneku
500g medvědího česneku
1 cibule
1 lžíce lněného oleje
20g slunečnicového semínka
Sůl
Voda
Pesto z medvědího česneku
1 větší svazek medvědího česneku
3 až 4 lžíce rostlinného oleje
20-40 g nastrouhaného nebo najemno nakrájeného parmazánu
dochutíme solí
Pokud máte rádi, můžete přidat i ořechy (vlašské, piniové, kešu…)
Všechny ingredience rozmixovat dohladka
Pokud je povrch pesta ponořen v oleji, vydrží i několik měsíců v lednici
Další uplatnění v kuchyni je do pomazánek, salátů, polévek, másla.. Medvědí česnek je nejlépe jíst zasyrova.
Redakce Life4you.cz přeje dobrou chuť