Vepřový řízek s bramborovou kaší
Vepřový řízek
Pro 4 osoby
- 800 g vepřového masa
- hladká mouka na obalení
- 3 vejce
- 40 ml mléka
- strouhanka na obalení
- sádlo na smažení (nebo olej a máslo)
- česnek na potření
- sůl
- pepř
Pro 2 osoby
- 400 g vepřového masa
- hladká mouka na obalení
- 2 vejce
- 20 ml mléka
- strouhanka na obalení
- sádlo na smažení (nebo olej a máslo)
- česnek na potření
- sůl
- pepř
Maso lehce naklepeme. Řízky osolíme, opepříme, potřeme česnekem a obalíme v klasickém trojobalu (mouka, vajíčko, strouhanka). Rozpálíme si v pánvi sádlo a nebo olej a máslo a řízky na něm z obou stran smažíme dozlatova. Pokládáme na ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.
Domácí majonéza
Žloutky osolíme, přidáme hořčici, ocet a začneme vše šlehat (buď v kuchyňském robotu, či metličkou ručně), až se směs spojí, pomaličku nejprve po kapkách, následně malým pramínkem přiléváme olej. Jakmile směs houstne, můžeme olej přilévat rychleji, ale nepřestáváme míchat. Majonézu dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Bramborová kaše
Pro 4 osoby
- 600 g brambor varný typ C
- 150 g másla
- 50 ml mléka
- sůl
- muškátový oříšek
Pro 2 osoby
- 300 g brambor varný typ C
- 75 g másla
- 25 ml mléka
- sůl
- muškátový oříšek
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky, uvaříme v osolené vodě absolutně doměkka. Brambory přecedíme a propasírujeme přes pasírovač na brambory, přidáme studené a na kostičky nakrájené máslo a teplé mléko. Dochutíme muškátovým oříškem a solí. Vše pomocí kuchyňské stěrky vypracujeme do hladké kaše.
Vepřová kýta s houbovo-koprovou omáčkou
- 800 g vepřového masa
- 80 g másla
- 200 g kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 4 bobkové listy
- 200 ml bílého vína
- 70 g sušených hříbků
- 200 g lišek (hříbků)
- 70 g kyselých okurek
- 150 ml smetany
- 20 g kopru
- olej na orestování
- kmín
- sůl
- pepř
Pro 2 osoby
- 400 g vepřového masa
- 40 g másla
- 100 g kořenové zeleniny
- menší cibule
- 2 bobkové listy
- 100 ml bílého vína
- 35 g sušených hříbků
- 100 g lišek (hříbků)
- 35 g kyselých okurek
- 75 ml smetany
- 10 g kopru
- olej na orestování
- kmín
- sůl
- pepř
Maso osušíme, osolíme a opepříme. Pánev s olejem rozpálíme a maso zprudka opečeme a vyjmeme z pánve. Do pánve přidáme máslo, najemno nakrájenou cibuli a očištěnou na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Vše důkladně zarestujeme, vhodíme bobkový list, zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Přidáme sušené hříbky, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Mezitím si na oleji orestujeme lesní houby, osolíme a okmínujeme. Do hotové omáčky vložíme houby, na kostičky nakrájené okurky, zjemníme smetanou a dochutíme nasekaným koprem (dle hustoty zahustit jíškou).