Také jste už někdy slyšeli, že se dá ugrilovat téměř cokoliv? Opak je pravdou. Alespoň tedy v případě sýrů. Ne každý druh se totiž na oheň hodí, což ale neznamená, že byste měli zůstat jenom u těch, které jsou k tepelné úpravě určené. Grilovat můžete i sýry s modrou plísní, když víte jak na to a vybíráte z kvalitních produktů.
Balkán a oblast Středního Východu jsou místem, odkud se vzal úplně původní sýr určený k tepelné úpravě na ohni– halloumi. Důvodem byl nedostatek potravin, konkrétněji masa, který místní obyvatelstvo přiměl k tomu, aby vyzkoušeli i něco nového. A tak se zrodil grilovaný sýr, jak ho známe dodnes. Čím dál větší popularitě se těší zvlášť v letním období, kdy se připravuje na různé způsoby. Mějte však na paměti, že základem receptu je výběr kvalitního produktu.
Z jakých druhů vybírat?
Na gril se obecně hodí sýry s pevnější strukturou, takže na čerstvé a tavené sýry raději zapomeňte. Skončily by roztavené na uhlících. Raději sáhněte po tradičním hermelínu nebo kozím sýru.
Náš tip: Halloumi a oštěpek
Nechcete-li se upínat k tradičním sýrům, vyzkoušejte řecký sýr typu halloumi. Vyrábí se z kozího a ovčího mléka, v našich podmínkách ale najdete často i kravské alternativy, a díky jeho pevné struktuře se grilováním neroztéká, takže ho nemusíte balit do alobalu. Překvapí vás svou lahodnou chutí. Nejlépe si ho vychutnáte jako praví Řekové – po ugrilování ho pokapejte olivovým olejem, citronovou šťávou a okořeňte bílým pepřem.
Netradiční grilovaná pochoutka pochází ze Slovenska a vyrábí se z ovčího mléka, kdy se po odstátí namáčí ve slané vodě. Na rozdíl od halloumi ho ale doporučujeme grilovat na alobalovém tácku. Jeho chuť není třeba nikterak dochucovat. Pakliže vyberete zauzený oštěpek, nijak ho neupravujte, jeho lahodná příchuť by se dalším kořením ztratila.
Podpořte místní zemědělce
Chutný sýr je základem úspěchu, a proto se vyplatí zaměřit se na kvalitu, kterou nabízejí produkty z ekologického zemědělství. Farmy zajišťují zvířatům co nejlepší podmínky k životu. Kozy, ovce i krávy tráví většinu času ve výběhu a na pastvě, žijí tak téměř v přirozeném prostředí. Odměnou jsou pak lahodné výrobky s řadou benefitů pro spotřebitele.
Nabídka kozích a ovčích mléčných výrobků se navíc neustále rozšiřuje. Mléčné výrobky v bio kvalitě seženete na mnoha ekofarmách, které je často nabízí i prostřednictvím tzv. bedýnkových systémů. Nejbližší ekofarmu se zpracováním mléčné produkce můžete jednoduše vyhledat na stránkách s interaktivní mapou kamprobio.cz a lovime.bio. Další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz. Uvidíte, že i ve vašem kraji jsou farmy nabízející mléčné výrobky z ekologické produkce. Kromě kvalitních potravin tak získáte i dobrý pocit, že podpoříte lokální farmáře a potažmo místní ekonomiku.
Náš tip: Jednoduchý grilovaný sýr s bylinkami
- 300 g bio sýru (např. halloumi)
- extra panenský olivový olej v biokvalitě
- sůl a čerstvě mletý pepř v biokvalitě
- bio bylinky – bazalku a mátu
- bio citrón
Sýr doporučujeme nakrájet na plátky a potřít olivovým olejem z obou stran. Grilujte jej maximálně dvě minuty, a to z každé strany. Na závěr přidejte sůl, pepř a čerstvě nasekané bylinky s plátkem citrónu k pokapání. Servírovat doporučujeme s čerstvou zeleninou.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.